Ezeket a pénzügyi ismereteket tanítják a kisdiákoknak

A Hotnews megtudta, hogy mit is takar a kisiskolásoknak bevezetett új tantárgy, a pénzügyi ismeretek. A Pénz, gyermekszemmel alcímmel rendelkező tankönyv ismerteti a gyerekekkel a számlaszám, a bankkártya és a kártyaleolvasó terminál, valamint a kamat, pénzügyi betét és egyéb banki kifejezések fogalmát.

Ligia Georgescu Golosoiu, a tankönyv szerzője – aki egyébként a Román Nemzeti bank munkatársa – a portálnak elmondta, már 2007-től elkezdődtek az egyeztetések a pénzügyi ismeretek iskolai tananyagként történő bevezetésére. Mint mondta, a falun és kisebb városokban élő gyerekek számára valódi kihívás lesz az új fogalmakkal ismerkedni, megbarátkozni.

A tankönyvet a Román Nemzeti Bank saját költségén dolgozta ki, és ingyenesen juttatja el valamennyi kisiskolásnak a munkafüzettel együtt. Egyelőre csak román nyelven forgalmazzák. A tananyag elsajátításával a gyerekek vélhetően otthonosabban mozognak majd a banki kifejezések világában és megértik a pénz természetét, képesek lesznek kezelni az értékét, és képzeletben össze tudják majd kapcsolni a fizikai fizetőeszközt a banki fogalmakkal – fejtette ki Golosoiu a Hotnewsnak.

Eddig mintegy 10 ezer III. és IV. osztályos gyermek tanítója jelezte, hogy ősztől felvennék ezt a választható tantárgyat az órarendbe. A pénzügyi ismereteket két másik választható tantárggyal, a gyermekek számára egyszerűsített filozófiával és az illemtannal együtt az idei iskolai tanévtől vezeti be az oktatási tárca a tanrendbe. Elemi osztályban heti egy órában taníthatnak a gyerekeknek valamilyen választható tantárgyat.

Kapcsolódók

Kimaradt?