Svájcban próbálták betiltani a „nőgyűlölő, gyilkos” iszlám vallást

Arra hivatkozva indítványotzák egy svájci bíróságon, Thurgau kantonban az iszlám vallás és annak szent könyve, a Korán oktatásának betiltását, hogy az „rasszista, nőgyűlölő és gyilkos” nézeteket terjeszt, és emiatt összeegyeztethetetlen az ország alkotmányával.

A szövetségi bíróság ítélete szerint a kezdeményezés egyértelműen és egyoldalúan az iszlám vallás ellen irányult, ezzel pedig sérti az alkotmány vallási diszkriminációt tiltó passzusait, illetve azt az elvet, miszerint az államnak semlegesnek kell maradnia a vallási kérdésekben. A bíróság arra is rámutatott, hogy akárcsak más vallásoknak, úgy az iszlámnak is több, eltérő értelmezése van.

Hivatalosan „a nőgyűlölő, rasszista és gyilkos tankönyvek elleni” kezdeményezés szervezője, egy pártoktól független szervezet korábban négyezer támogató aláírást gyűjtött össze a thurgaui közoktatási törvény módosítása érdekében. Azt akarták elérni, hogy a kanton iskoláiban ne eshessen szó a Koránról és más muzulmán vallási szövegekről. A kezdeményezést tavaly decemberben Thurgau kanton parlamentje nagy többséggel érvénytelennek mondta ki, a szervezők ezt követően vitték az ügyet a bíróság elé, amely azt most szintén érvénytelenítette.

Kimaradt?