Megkezdődött a Vásárhelyi Forgatag (FOTÓGALÉRIA)

Pótszékekkel, a folyósón álló érdeklődőkkel, zsúfolt nézőtérrel kezdődött szerda este a Kultúrpalota nagytermében a Vásárhelyi Forgatag.

A rendezvénynyitó gálaesten felállva énekelte a közönség a magyar és a székely himnuszt, majd Bokor Barna színész-műsorvezető lépett színpadra és köszöntötte a nézőteret zsúfolásig megtöltő közönséget, a szervezőket, akik megálmodták a Vásárhelyi Forgatagot. Mint mondta, nagyszerű alkalom az előttünk álló négy nap arra, hogy egymásra találjanak azok, akik már rég jártak itthon, vagy azok, akik a hétköznapi rohanásban nem érnek rá. A Vásárhelyi Forgatag a város értékeit eleveníti fel, mutatja be, mindazt, amire érdemes büszkének lenni – fogalmazott.

Bokor Barna elmondta, a szervezők az időpontot nem véletlenül választották, hiszen 1482. augusztus 28-án, 531 évvel ezelőtt kelt Mátyás király kiváltságlevele, amelyben vásárjogot adományozott a városnak. Ezt a vásáros hangulatot próbálják visszavarázsolni néhány napra a szervezők, a kézműves vásárral, a terménybemutatókkal, amelyek helyszíne péntektől a Maros-part. Addig viszont színes program várja a város magyar közösségét a Kultúrpalotában, a Teleki Tékában, a Bernády Házban, a zsinagógában, a Deus Providebit Tanulmányi Házban, a Nemzeti Színházban, az unitárius egyház tanácstermében: kulturális programok, előadások, kiállítások, könyvbemutatók, találkozások és beszélgetések, minőségi szórakozás, feltöltődés.

Borkor Barna után két szervező, Portik Vilmos, a Maros megyei EMNP elnöke és Soós Zoltán RMDSZ-es városi tanácsos lépett a színpadra. Előbb Portik osztotta meg gondolatait a közönséggel, majd Soós, aki elmondta, nem a forgatókönyv szerint cselekedtek, de véget szeretnének vetni a versengésnek. „Rendkívül büszke vagyok, hogy ez a csapat, amely egymásra talált megvalósította a tervet és ebben a szép teremben, amelyet nem neveztek el, találkozhatunk” – fogalmazott Portik, tolmácsolva Toró T. Tibor EMNP-elnök jókívánságait, megköszönve a munkát, a hozzáállást, támogatást a szervezőknek, a vállalkozóknak, az újságíróknak és a vásárhelyi polgároknak, amely által létrejött egy rég nem tapasztalt összhang, egymásra találás.

Soós Zoltán szerint a csapatban megtanulták értékelni egymást és felnézni egymásra, minden tőlük telhetőt megtenni, hogy jól sikerüljön az egész sorozat. Nem adtak fel semmit, és olyan kompromisszumot sem kötöttek, amelyet később megbánhatnának – hangsúlyozta. A tanácsos köszönetet mondott Brassai Zsombornak, az RMDSZ megyei elnökének, illetve Borbély Lászlónak, aki „keresztapja” volt a Forgatagnak.

A színpadról Peti András alpolgármester is szólt a közönséghez, illetve Csige Sándor, Magyarország csíkszeredai konzulátusának vezetője. 

A nyitógála résztvevői elénekelték a magyar himnuszt Zsúfolásig telt a Kultúrpalota nagyterme A Kultúrpalota előterében a korabeli Marosvásárhelyről készült fotókat tekinthettek meg az érdeklődők Peti András, a marosvásáhelyi RMDSZ-szervezet elnöke köszönti a Kultúrpalota közönségét Soós Zoltán városi tanácsos tart ünnepi beszédet Portik Vilmos, az EMNT Maros megyei elnöke tart beszédet

Kimaradt?