Maroshévízen is a polgármesteri hivatal akadályozza a magyarok ünnepét

A csütörtöktől vasárnapig tartó, maroshévízi II. Székely-Magyar Napok és a VI. Dr. Urmánczy Nándor Emléknap rendezvénysorozatának programját egy átirat miatt kellett az utolsó percben megváltoztatni, tájékoztatott a Marosvásárhelyi Rádió szerdán.

A szervezők színvonalas, gazdag programsorozattal készültek, két hónappal ezelőtt jelentették be a rendezvényt és meg is kapták a polgármesteri hivataltól a szükséges engedélyt.

Ám az elmúlt héten kapott átirat miatt mégis műsorváltoztatásra kényszerültek. A városháza nevében Dumitru Olariu írta alá az okmányt, melyben az olvasható, hogy szombaton csak a Román Nyelv Napjához kötődő rendezvényeket lehet megtartani. Czirják Károly, a szervező Dr. Urmánczy Nándor Egyesület vezetője elmondta, hogy e miatt egy nappal korábban kerül sor az Insect koncertre, viszont megtartják a sporteseményeket és azokat a kulturális programokat is, amelyek nem közterületen, és nem a polgármesteri hivatalhoz tartozó intézményekben zajlanak.

Az alpolgármester utasítása az idén márciusban elfogadott 53. számú törvényre hivatkozik, amely augusztus utolsó napját a Román Nyelv Napjának nyilvánítja, és arról rendelkezik, hogy miként lehet ez alkalomból ünnepelni, viszont a jogszabály szövegében egyetlen szó nem esik arról, hogy más jellegű rendezvényeket ne lehetne szervezni ezen a napon.

Kimaradt?