Édes Székelyföld, azaz Chocofest Sepsiszentgyörgyön

Első alkalommal szerveznek csokifesztivált Sepsiszentgyörgyön szeptember 27. és 29. között. A Chocofest elnevezésű rendezvény Édes Székelyföld mottóval indul útjára, szervezői a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és Kovászna Megye Tanácsa. Antal Árpád András, megyeszékhelyi polgármester, Tamás Sándor, megyei elnök és Édler András György kamara-elnök a Chocofest – Édes Székelyföld részleteiről számoltak be hétfőn, sajtótájékoztató keretében.

Csokiból készülő Csipike-figura, házicsokikészítő-verseny, csokiból készíthető otthoni receptek, csokoládépapír tervező rajzverseny, valamint csokitörténeti kiállítás is várja majd az érdeklődőket a Székely Nemzeti Múzeum kertjébe. A Facebook közösségi oldalon hamarosan indul a csokikészítmények versenye, ahonnan a legtöbbet lájkolt tíz recept helyben is elkészül majd.

A Chocofest igazi családi rendezvények ígérkezik, hiszen a programok nem csak a kicsiknek lehetnek vonzóak, mivel a csokit mindenki szereti – jelentette ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. „Ez a rendezvény egész Székelyföldet megszólítja. Erdélyre általánosan jellemző, Székelyföldre pedig különösen igaz, hogy a világ távoli szegleteiből érkező irányzatokat, dolgokat, sőt, akár gasztronómiai különlegességeket nyílt érdeklődéssel fogadjuk, aztán kicsit saját szájunk íze szerint átszabva befogadjuk” – hangsúlyozta a megyei elnök. „Ez alól nem képezhetett kivételt a csokoládé sem: a székelyes házicsoki olyasmi, amit e vidék legtöbb konyhájában legalább egyszer már készítettek, és bátran állíthatjuk, hogy a csokoládét mindenki szereti” – szögezte le Tamás Sándor.

Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere bevallotta: régiómarketing stratégia része ez a fesztivál. „Számomra akkor is édes Székelyföld, amikor keserű csokoládét eszem” – jelentette a polgármester. Szerinte fontos üzenetet hordoz ez a rendezvény is, és itt, Székelyföldön mindennek van nemzetpolitikai vetülete, hangsúlyozta. „A három intézmény közösen szeretné bemutatni Székelyföldnek ezt az arcát is, hiszen nagyon sokan ebben a vidékben csak a rosszat látják, vagy csak azt akarják látni. Ha ők idejönnek édes csokit enni, és még így is keserű lesz, akkor magukra vessenek” – zárta gondolatmenetét Antal Árpád.

Édler András kamara-elnök a szerencsi csokifesztiválról hazatérve, ötletekkel felvértezve beszélt a rendezvény részleteiről. A Chocofest elsősorban a gyerekeket célozza meg, ezért készül nekik 250 kilógramm csokiból Csipike-mesefigura, amit egy helyi művész farag ki. „A kereskedelem egy új részét szólítjuk meg, azokat a csokigyártókat és forgalmazókat, akik ezzel az édességgel dolgoznak nap mint nap. Nem mellesleg, a csokoládénak tömegmozgató hatása van, és pozitív üzenete” – mutatott rá Édler.

A rendezvény honlapja már elérhető, itt találhatóak információk a kirakodók számára is, valamint itt eszközölhető interaktív helyfoglalás is. A kézművesekre is számítanak, nekik kedvezmény jár. A helyek száma korlátozott, kevéssel több mint ötven kiállítóhely áll rendelkezésre, valamint, előzetes egyeztetés után, beépíthető helyet is lehet bérelni a gyártóknak, csokigyáraknak.

Kimaradt?