Kelemen Hunor díjat nyert a csíkszeredai Pityókafesztiválon (GALÉRIA)

Jó hangulatban, rekordszámú résztvevővel zajlott szombaton a Csíkszeredai Városnapok részét képező Pityókafesztivál. Az 55 benevezett csapat a koradélelőtti óráktól folyamatosan sürgött-forgott a központi parkban felállított sátrak szomszédságában levő tűzhelyek és üstök körül, ahol sültek, főttek, rotyogtak a pityókából készült finomságok.

A krumpli felhasználása és elkészítése széles skálán mozgott: bár a legtöbben üstben, leves, vagy tokány formájában készítették, nagyrészt hússal, a Csík Területi RMDSZ sátránál halból készült különlegességekkel készült a Kelemen Hunor szövetségi elnökből, Tánczos Barna szenátorból és Korodi Attila parlamenti képviselőből álló szakács-trió. Mellettük baráti társaságok, intézmények, hivatalok, cégek csapatai kavargatták az üstben készülő finomságokat, amelyet háromtagú zsűri bírált: Kirmájer Enikő és Xantus Attila csíkszeredai önkormányzati képviselők, valamint Csiszér Előd főszakács.

Főtt ételek kategóriában a Csomortáni Fapipások diadalmaskodtak, így idén ők vehették át a tavalyi győztes Hargita Népe-Székely konyha csapatától a vándorkupát. Második helyezést ért el főtt ételek kategóriában a Csíki Székely Múzeum „Nagy Imre festőművész ebédjével”, harmadik helyen végzett a Csíki Kamarazenekar csapata, amelynek tagjai a zsűrizés ideje alatt régizenével szórakoztatták a bíráló testületet.

Sült ételek kategóriában a Bocskor pékség végzett az első helyen, míg a második helyezést a Csík Területi RMDSZ különleges halételei kapták, a harmadik pedig a Hargita Népe-Székely konyha csapata lett, akik parázson sült, pityókacsónakban készült rakott krumplit készítettek. A Ceglédi Gyógyfürdő különdíját, egy üdülést a Magyar Vándor csapat nyerte, a zsűri különdíját a Fidelitas egyesület kapta, míg a közönségdíj a Csíki Salsa Dance-hoz került.

A Pityókafesztivál díjkiosztóján Ráduly Róbert Kálmán polgármester bemutatta a résztvevőknek a Szabadság-térre tervezett szoborcsoport makettjét, amely a tervek szerint jövő augusztusig készülne el és a városnapok keretében avatnák fel.

A már hagyományos Pityókafesztivált követően a Szabadság-tér nagyszínpadán a népzenéé és a néptáncé volt a főszerep: a Kosz Szilveszter Gyermeknéptánc-fesztiválon felléptek a környező települések, valamint gyimes és a kászonok néptánc-együttesei. A népi nap keretében, az esti órákban a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadásában a Júlia szép leány című népzenés, néptáncos darabot lehetett megtekinteni, amit a Heveder zenekar táncháza zárt.

A szombati napról a gyerekprogramok sem hiányoztak: a központi park színpadán, valamint a Mikó várban a legkisebbeknek bábelőadásokat, kézműves foglalkozásokat tartottak, de az Ifi sátorban a Sapientia egyetem jóvoltából különböző tudományos kísérleteket is megtekinthettek az érdeklődők.

Kimaradt?