Korrupciós vizsgálat tárgya lett a besenyői tó

A Kovászna megyei besenyői tó körüli területek haszonbérbe adása miatt vizsgálja a maksai önkormányzatot a Korrupcióellenes Ügyészség. A település önkormányzata 1,2 hektárnyi területet adott bérbe egy befektetőnek, amely szabadidős központot szeretne létesíteni a népszerű besenyői tó partján. Az ügyészség most ennek a bérbeadásnak a körülményeit vizsgálja.

Bács Benke László polgármester szerint az ügyészek múlt hét végén keresték fel a községházát, és elkérték a besenyői tóra vonatkozó dokumentumokat. A polgármester szerint nem tájékoztatták arról, hogy rutinellenőrzésről van szó, vagy feljelentésre érkeztek, de ez utóbbit tartja valószínűnek. A maksai elöljáró szerint az egyik tisztségéről lemondott RMDSZ-es tanácstag tett feljelentést az önkormányzat ellen. Bács Benke László kifejtette: a tó partjának bérbeadására versenytárgyalást szerveztek, és a legjobb ajánlatot tevő cég nyerte azt meg. A vállalkozó öt évre vette bérbe az 1,2 hektáros területet, ahová szabadidős központot szeretne létesíteni.

A besenyői tó használata azonban vita tárgya, hiszen egy halászokból álló egyesület bérbe vette a víztükröt és nem szeretné engedélyezni a fürdőzést. Emellett a helybéli mezőgazdászoknak is terve van a tóval, azt szeretnék, ha az visszakapná eredeti rendeltetését, vagyis öntözésre szeretnék használni a tó vizét. 

Kimaradt?