Szépítettek Kolozs megye érettségi statisztikáin?

Kolozs megyében 1,1 százalékponttal,  72,21 százakékra javult a sikeresen érettségizők aránya az óvások elbírálása után, és a megye megőrizte második helyét az érettségi teljesítmény szerinti országos toplistán. A magyar diákok a megyei átlag fölötti arányban, 74,93 százalékban szereztek oklevelet, ám már az előzetes eredmények közlésekor felmerült: ez a teljesítmény "szépített adat".

Azt már korábban Király András oktatási államtitkár is elismerte a maszol.ro-nak: az eredmények országosan is azért látványosan jobbak a tavalyinál, mert nagyon sokan nem jelentkeztek a vizsgákra az idei végzősök közül. Kolozs megyében azért nem jelentkeztek, mert nem is állt módjukban: megbuktatták őket. A megyében akad olyan középiskolai magyar osztály, amelynek egyharmada nem fejezhette be a tizenkettedik osztályt.

"Nagy a gyanúm, hogy Kolozs megyében összebeszéltek az iskolák, sőt az is lehet, hogy tanfelügyelőségi ukáz jött: meg kell buktatni a gyengébb diákokat, nem szabad hagyni őket érettségizni, mert így jobb lesz a tanintézmények és a megye átlaga. Az én fiam osztályában 19 diákból 7-et megbuktattak" – mondta lapunknak a Brassai Sámuel Líceum egyik végzősének apukája. Tájékoztatása szerint a Brassaiban meg is mondták a szülőknek az első félévben: a gyengébb diákokat nem engedik érettségizni. "Ezzel nem lett volna baj, ha az első 11 évet is ilyen komolyan veszik a tanárok, nem csak az érettségi eredmények megszépítése érdekében szigorítanak a számonkérésen" – panaszkodott a szülő.

Péter Tünde: az ellenőrzések miatt jó az eredmény

Péter Tünde  Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes szerint szó sincs az eredmények tudatos szépítéséről, legalábbis megyei szinten nincs. A maszol.ro-nak elmondta, a 2012-2013-as tanév stratégiájához tartozott Kolozs megyében az, hogy állandó, nagyon szigorú minőségi szakellenőrzéseket tartottak az iskolákban, ennek köszönhető az idei sikeres érettségizők magasabb aránya. Az ellenőrzések főként azokra az iskolákra irányultak, ahol előző években gyengék voltak az érettségi eredmények. 

Tájékoztatása szerint módszertan szerinti teszteket végeztettek a gyerekekkel, illetve két alkalommal tartottak próbavizsgát az elmúlt tanévben. Ezek a vizsgák pontosan úgy zajlottak, mint a valódi érettségin, kamerákkal, felügyelő tanárral és a segédeszközök mellőzésével. A vizsgadolgozatokba a tanárok belejavítottak - ellentétben a valódi vizsgán történő dolgozatokkal, ahol a javító tanárnak nem szabad belejavítania a dolgozatba -, majd ezek visszajutottak az iskolákhoz, ahol a diákok tanáraikkal és szüleikkel közösen kiértékelték a vizsgalapokat. "Ez rávilágított a tanuló hiányosságaira, és ott erősíthettek a valós megmérettetés előtt, ahol a legnagyobb szükség volt arra" – magyarázta a tanfelügyelő.

A buktatások nagy számát firtató kijelentésünkre Péter Tünde kijelentette: az iskoláknak autonómiájuk van, eldönthetik, hogy kit engednek vizsgázni és kit nem. "Ha a tanár úgy érzi, hogy a diákja nincs eléggé felkészülve, és nem tudja megírni az 5-ös átmenő jegyet, érettségi esetén a 6-os átlagot, hanem akar még külön foglalkozni vele, akkor megteheti" – magyarázta.

Ez történt szerinte a János Zsigmond Unitárius Kollégium esetében is, ahol a végzős diákoknak csak a fele iratkozott be az érettségi vizsgára, valamint más, kolozsvári magyar tannyelvű iskoláknál is. "Az intézmény autonómiájába nincs senkinek beleszólása, a tanfelügyelőség viszont igenis kérhet és kérjen is minőséget valamennyi iskolától a megyében” – fogalmazott.

Hozzátette, bár nem lehet megyei szintű jelenségről beszélni, tudomása van arról, hogy a román tannyelvű iskolákban is sok diákot elbuktattak a tanárok. Viszont ezeket a diákokat sem hagyták magukra, folyamatos felkészítőkön vesznek részt, hogy következő alkalommal beiratkozhassanak és sikerrel letegyék a záróvizsgát – összegezte Péter Tünde.

Van iskola, ahol a diákok felét megbuktatták

Összesítettük a Kolozs megyében működő jelentősebb, magyar tannyelvű gimnáziumok illetve vegyes gimnáziumok magyar osztályainak idei érettségi helyzetét az óvások elbírálása előtt. Ebből kiderül, sok helyen jóval kevesebb diák jelentkezett az idei záróvizsgára, mint ahány tizenkettedikes tanuló volt, a sikeres érettségizők sorát pedig előző évfolyamokon végzett diákok is gazdagítják.

Apáczai Csere János Líceum Kolozsvár: 82 végzős, 86 érettségiző, 80 sikeres, ebből 9-en előző évfolyamról jöttek, 6-nak nem sikerült – 93 százalékos siker, az idén végzett érettségizők közül 100 százalék lett diplomás.

Báthory István Elméleti Líceum Kolozsvár: 86 végzős, 80 érettségiző, 70 sikeres, ebből 2-en előző évfolyamról jöttek, 10-nek nem sikerült – 87,5 százalékos siker, az idén végzett érettségizők közül 89,74 százalék lett diplomás.

Brassai Sámuel Líceum Kolozsvár: 79 végzős (csak 58 százalékuk érettségizett), 75 érettségiző, 46 sikeres, ebből 28-an előző évfolyamról jöttek, 29-nek nem sikerült – 61,33 százalékos siker, az idén végzettek közül 22,78 százalékuk lett diplomás.

János Zsigmond Unitárius Kollégium Kolozsvár: 52 végzős (csak 55,7 százalékuk érettségizett), 29 érettségiző, 28 sikeres, ebből 1 előző évfolyamról jött, 1-nek nem sikerült, 96,55 százalékos siker, az idén végzettek közül 53,84  százalékuk lett diplomás.

Sigismund Toduţă Zenelíceum Kolozsvár: 16 végzős, 11 érettségiző, 11 sikeres, mind a 11 idei végzős, 100 százalékos siker, az idén végzett érettségizők közül 68,75  százalék lett diplomás.

Onisifor Ghibu Természettudományi Líceum Kolozsvár: 16 végzős, 17 érettségiző, 10 sikeres, ebből 6 előző évfolyamról jött, 7-nek nem sikerült – 58,82 százalékos siker, az idén végzett érettségizők közül 90,9  százalék lett diplomás.

Jósika Miklós Elméleti Líceum Torda: 23 végzős, 26 érettségiző, 5 sikeres, mind az 5 előző évfolyamról jött, 21-nek nem sikerült 19,23 százalékos siker, az idén végzett érettségizők közül 23,8  százalék lett diplomás.

Református Kollégium Kolozsvár: 45 végzős, 43 érettségiző, 39 sikeres, ebből 1 előző évfolyamról jött, 4-nek nem sikerült – 90,7 százalékos siker, az idén végzett érettségizők közül 88,63  százalék lett diplomás.

Octavian Goga Líceum Bánffyhunyad: 36 végzős, 35 érettségiző, 24 sikeres, ebből 4 előző évfolyamról jött, 11-nek nem sikerült – 68,6 százalékos siker, az idén végzett érettségizők közül 77,42  százalék lett diplomás.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?