Picit nőtt a családi pótlék júliustól

Július elsejétől a Munkaügyi és Szociális Minisztérium átlagosan harminc százalékkal emelte az alacsony jövedelmű családok által igényelhető szociális támogatás mértékét, írja a frissujsag.ro.

Legtöbbet a négy vagy annál több gyerekeket egyedül nevelő szülő kaphat, ha az illető családban az egy főre eső havi jövedelem kevesebb, mint 200 lej. Egy ilyen család eddig 200 lejes havi támogatást kapott, ettől a hónaptól 260 lejre emelkedik ez az összeg. Ugyanilyen alacsony jövedelmű, de háromgyermekes család támogatása 195 lej lesz, két gyerek esetén 130 lejt kaphat a család, ha egy gyereket nevel az egyedülálló szülő, akkor pedig havonta 65 lej a támogatás ettől a hónaptól. Ha a család havi jövedelme meghaladja a 200 lejt, de nem több mint 530 lej, még akkor is jár támogatás az egyedülálló szülőnek, ugyancsak az eltartott gyerekek számának függvényében, ám mintegy tíz százalékkal kevesebb, mint abban az esetben, ha az egy főre eső havi jövedelem kevesebb 200 lejnél.

A kétszülős nagycsaládok esetében ugyanilyen feltételek mellett számítják ki a támogatás mértékét, ám ilyen körülmények között az mintegy negyven százalékkal kevesebb, mint az egyszülős családok esetében.

A segély folyósítása nemcsak a jövedelem függvényében történik, a gyerekeket iskolába is kell járatni. Ha a tanfelügyelőségről kikért adatok azt mutatják, hogy a gyereknek valamelyik hónapban tíznél több hiányzása volt, a család támogatását akár a felére is csökkenthetik. Ha pedig húsznál is több óráról hiányzik a támogatott családban élő gyerek, a támogatás kifizetését fel is függeszthetik.

Kimaradt?