Felvidéki testvértelepülése is van Backamadarasnak

Testvértelepülési emlékoszlopot avattak Backamadarason a községi napok alkalmából. Az egész hétvégés rendezvény keretében szombaton Backamadaras község megerősítette testvértelepülési kapcsolatait a magyarországi Abádszalókkal és a felvidéki Búcs településekkel.

A testvértelepülések közötti kapcsolat megerősítésére és megpecsételésére utalnak a parkban lévő emlékoszlopok, 2011 júniusa óta. A hétvégén Búcs községnek is emlékoszlopot avattak. A testvértelepülések között kialakult szoros barátságot, kötődést, együvé tartozást közös faültetéssel is megerősítették. Szigeti János, a felvidéki Búcs község polgármestere kiemelte, hogy bár a történelem eseményei elszakította egymástól a kárpát-medencei magyarságot, a testvértelepülési kapcsolatok révén egyre többen találnak egymásra. Az ilyen megállapodások révén sikerül megerősíteni az egymástól elszakadt közösségek magyarságtudatát, segítenek megmaradásukban.

„A mai eseményt ez a szakrális kör határozza meg, melyet a különböző kárpát-medencei magyar településeket jelképező oszlopok körvonalaznak - mondta Brassai Zsombor az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke és hozzátette: „ha ebben a szakrális körben fogant gondolatokkal, felfogással megyünk tovább, akkor minden bizonnyal megvalósul, az az összetartozás, amely a kárpát-medencei magyarságnak a jövőjét szavatolja”.

Kovács Mihály, Abádszalók város polgármestere az önkormányzatok között kötött hivatalos együttműködéseken túl a polgárok, civil szervezetek kapcsolatait emelte ki. Szerinte a testvértelepülések együttműködését a polgárok kezdeményezései erősítik meg és töltik meg tartalommal.

A backamadarasi községi napok alkalmával ünnepi istentisztelet keretében búzakoszorút is avattak, harmadik alakalommal szervezték meg a hagyományos helyi termékek vásárát valamint képkiállítást szervezetek abból a képgyűjteményből melyet a múlt évben Backamadarason tartott fotótábort követően állítottak össze. A backamadarasi arcokat és helyeket megörökített képek már több kiállítást is megértek, így a helyi közösség és a fotóművészek joggal lehetnek büszkék a fotótábor képanyagára. A falunapok alkalmával tartott képkiállítást Nagy Miklós Kund művészeti író nyitotta meg, a fotográfusok nevében Bálint Zsigmond, a tábor művészeti vezetője szólalt fel. A községi napokat főzőversennyel és kulturális műsorral folytatták.

Kimaradt?