A miniszter szerint kiköltözhet a hadsereg az aradi várból

A védelmi minisztérium nem ellenzi, hogy kiköltöztessék az aradi várból az abban működő katonai alakulatot, és a magyar történelmi emlékhelyeket is magában foglaló várat átadják a városi önkormányzatnak. Mircea Dușa védelmi miniszter beszélt erről csütörtökön Aradon egy afganisztáni békefenntartó misszióból visszatért román alakulat fogadása után.

"Újratárgyaljuk azokat a feltételeket, amelyek a vár átadásáról korábban kötött, idén lejáró kormányhatározatban szerepelnek, és újabb kormányhatározatot bocsátunk ki, amely lehetővé teszi, hogy átadjuk az aradi városi tanácsnak a várat" - idézte a Mediafax hírügynökség a minisztert. Hozzátette, ennek az a feltétele, hogy a város saját költségen modernizálja azt a katonai alakulatot, ahová átköltözhetnek a katonák.

Az aradi önkormányzat immár 22 éve próbálja elérni, hogy a város szívében levő, Mária Terézia uralkodása idején épített Vauban típusú téglavárat civil létesítménnyé alakítsák. E vár falainál végezték ki 1849. október 6-án a magyar forradalom és szabadságharc 13 tábornokát, és a várban őrizték évtizedeken át az emlékükre állított aradi szabadság szobrot is, melyet a román hatalom 1925-ben távolíttatott el Arad főteréről. A monumentális szoborcsoportot 2004-ben állították fel újra Aradon egy román-magyar megbékélési emlékparkban, amelyben egy román diadalív is helyet kapott.

Bognár Levente, Arad alpolgármestere az MTI-nek elmondta, az önkormányzat számára nemcsak lehetőség, de feladat is a 70 hektáron elterülő vár, és a körülötte levő katonai gyakorlótér civil hasznosítása. Hozzátette, 170 millió euróra lenne szükség a műemlék helyreállításához. Az alpolgármester szerint a várnak mindenképpen turisztikai rendeltetést szánnak, de az is felmerült, hogy egyetemek, oktatási intézmények is helyet kapjanak benne. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) helyi szervezetét is vezető Bognár Levente a magyar közösség számára azt tartotta fontosnak, hogy a várban magyar emlékhelyeket is kialakítsanak.

A vár átadásáról 2010-ben írt alá egyezményt az akkori védelmi miniszter és Arad polgármestere. 2012 novemberében Gheorghe Falca polgármester közölte, hogy a védelmi tárca olyan elvárásokkal állt elő, amelyek teljesítése meghaladja az aradi önkormányzat lehetőségeit.

Kimaradt?