Új parkolási rendet vezetnek be Sepsiszentgyörgyön

Még idén az eddiginél szigorúbb parkolási rendet vezetnek be Sepsiszentgyörgyön. „A várostáblától, a városközpontig minden helyért parkolási díjat kell majd fizetni”, nyilatkozta Antal Árpád polgármester, aki szerint a parkolási felügyeletet hamarosan kiadják egy szakcégnek, ezzel felszabadítják az ellenőrzés terhe alól a helyi rendőröket, akik munkaidejének 30 százalékát a szabálytalanul parkolók felügyelete köti le.

Antal Árpád szerint kiterjesztik a fizetéses parkolást a város egész területére, és több típusú parkolási díjat szabnak meg. Egyrészt megmarad az a rendszer, hogy a lakónegyedi parkolóhelyeket évi 150 lejért vásárolhatják meg a lakók, és ezért állandóan biztosítva van a helyük, de bevezetnek egy másik parkolási bérletet, amely évi 80 – 100 lejbe kerül, ezért viszont nem biztosítanak állandó helyet, hanem azt a sofőrnek kell megkeresnie.

A város forgalmasabb területein, így a városközpontban mintegy 900 parkolóhely lesz kialakítva, ahol óránként 2 lejes díjért lehet parkolni. A polgármester szerint a parkolási díjakat továbbra is az önkormányzat szabja meg, ezért nem fog emelkedni annak értéke, viszont számítások szerint a parkolási díjköteles terület kiterjesztésével megduplázódhat az önkormányzat ebből származó bevétele.

Jelenleg évi 160 ezer lej folyik be a városkasszába parkolási díjakból, és számítások szerint ez az összeg 400 ezer lejre emelkedhet. Antal Árpád hozzátette: azt kérik a parkolási felügyeletet ellátó szakcégtől, hogy tegye lehetővé, hogy sms-ben is ki lehessen fizetni a parkolási díjat, hogy a sofőröknek ne kelljen keresgélniük a parkoló automatákat.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró lapunk érdeklődésére elmondta: egyelőre bizonytalan a városközpontba tervezett földalatti parkoló megépítése. A talajtani vizsgálatok során ugyanis azt állapították meg, hogy az adott terület tele van talajvízzel. A földalatti parkolót meg lehet ugyan építeni, viszont a megfelelő technológiák alkalmazása miatt a vártnál nagyobbak lennének a költségek. Antal Árpád rámutatott: a földalatti parkoló építése önrészként szerepel az „integrált városfejlesztési pályázatban”. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat levélben kérte a Központi Fejlesztési Régió gyulafehérvári központjától és a kormánytól, hogy tekintsenek el a mélygarázs megépítésétől. Ha jóváhagyják ezt a kérést, akkor nem lesz mélygarázs Sepsiszentgyörgyön, de ha nem hagyják jóvá, az önkormányzat kénytelen lesz megépíteni, mondta Antal Árpád. Azt azonban leszögezte: a városközpont átalakításával egyidőben kitiltják az autókat a sétálóutcává alakított részekről.        

Kimaradt?