Kincses Előd nem szólongathatta magyarul unokáját

Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd az a nagypapa, akinek a hétvégén nem engedte meg a Víkend-telep rádiójának szolgálatos műsorvezetője, hogy a hangosbemondón keresztül magyarul szólongathassa a tömegben elkeveredett kisunokáját – tudta meg maszol.ro. Az ügyvédet azonban egyelőre nem sikerült elérnünk.

Az incidensről a szekelyhon.ro cikkezett először. A portál szerint „K. E. marosvásárhelyi lakos” Berlinben élő hatéves kisunokája eltűnését szerette volna bejelentetni pénteken délután 4 óra körül a víkendtelepi hangosbemondón. Mivel a fiúcska csak németül és magyarul ért, a nagyapa arra kérte a szolgálatos műsorvezetőt, hogy e két nyelv egyikén szóljon a gyerekhez, vagy engedje meg neki, hogy szólítsa ő az unokáját. A szolgálatos műsorvezető elutasította a kérést, mondván, hogy az ottani rádión csak románul szabad beszélni.

A marosvásárhelyi Víkend-telepet a polgármesteri hivatal működteti. A városháza sajtósa, Ioan Chiorean maga is újságíróktól hallott az incidensről. A maszol.ro-nak elmondta, eddig senki sem kereste meg őt hivatalos panasszal ebben az ügyben. Tájékoztatása szerint a Víkend-telep „vakációs rádióját” öt helyi kereskedelmi adó működteti, amelyek naponta váltogatják egymást. A hangosbemondón zenét sugároznak, ám gyakran használják „szolgálati közlemények” beolvasására vagy a telepen talált gazdátlan kulcscsomók, elveszettnek hitt tárgyak bejelentésére is.

A városházi sajtós kérdésünkre nem tudta megmondani, hogy pénteken éppen melyik kereskedelmi rádió műsorvezetője ült a keverőpult mögött, ám ígéretet tett arra, hogy utánanéz az ügynek. A szekelyhon.ro szerint a felháborodott nagypapa az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) és az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) készül bepanaszolni a Víkend-telepet a történtek miatt.

Asztalos Csaba, a diszkriminációellenes tanács elnöke a maszol.ro-nak annyit csupán mondott: várják a feljelentést. „Teljesen új helyzet ez számunkra is, ilyen esettel még nem találkoztunk” – jelentette ki. Ám mivel panasz esetén az ügyet várhatóan a CNCD tárgyalni fogja, Asztalos nem kívánta kommentálni a történteket.

Turos Lóránd, az audiovizuális tanács tagja a maszol.ro megkeresésére elmondta, a Víkend-telepen működő rádió egy belső rádió, amely nem az éteren keresztül sugároz, hanem hangszórókon keresztül. Ezért nem minősül rádiónak, és nem tartozik a CNA felügyelete alá – szögezte le.

Az RMDSZ által működtetett Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat ezt az ügyet is felvállalja – tudtuk meg Kovács Pétertől, az RMDSZ főtitkárától, aki elmondta, valamennyi megyei szervezetnél van egy felelős, aki a jogvédelmi szolgálatot képviseli. „Az illető nagypapának be kell mennie az RMDSZ Maros megyei szervezetéhez, ahol írásban adja panaszát, és ahol vállalják problémájának jogi orvoslását” – mondta a maszol.ro-nak Kovács Péter.

Magyarország számos fürdőtelepülésén a strandokon a környező országok nyelvén is bemondják a közleményeket, tekintettel arra, hogy nyaralóvendégeik közül sokan a szomszédos országokból érkeztek. Hajdúszoboszlón például folyamatosan románul is tájékoztatják a vendégeket, a magyar, vagy a lengyel, szlovák és szerb mellett. 

Kapcsolódók

Kimaradt?