Youth Fest: A Mikó-ügy Szilágyságban

A Mikó-ügy következményeire és a www.13020.ro honlapra hívta fel a figyelmet Winkler Gyula szombaton Szilágysomlyón, ahol a 6. alkalommal megszervezett Youth Festen vett részt. A fiatalok és fiatal önkormányzatisok fórumán sokan jelezték, hogy ismerik és követik a Mikó-ügy fejleményeit.

szkelymiko

Az RMDSZ európai parlamenti képviselője kiemelte, hogy a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása egy olyan döntés, amely politikai szempontból a visszarendeződés lehetőségét hordozza magában, ezért egyformán veszélyes Székelyföldön, Szilágyságban vagy a Bánságban és veszélyes az egész erdélyi magyar közösségre. Winkler Gyula arra kérte a szilágysági fiatalokat, csatlakozzanak a tiltakozó mozgalomhoz és vegyenek részt szeptember elsején, az Igazság napja megmozduláson. Mint ismeretes, szeptember elsején nagyszabású tiltakozást szerveznek a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium védelmében.

EP-harcok a magyar kisebbségért

Winkler Gyula a fiataloknak ugyanakkor az erdélyi magyar érdekképviselet fontosságáról beszélt, ismertetve a különböző képviseleti szinteket. „Az erdélyi magyar közösség Európa legnagyobb kisebbsége, létszámában nagyobb, mint egyes uniós tagállamok. Úgy vélem, egy ekkora közösségnek, mint a mienk, minden szinten képviseltetnie kell magát” – hangsúlyozta az EP-képviselő, kitérve az önkormányzati választások tétjére.

winkler

„A szilágysági magyar közösség jól szerepelt a helyhatósági választásokon és ebben a fiataloknak is nagy szerepük volt. Fontos a részvétel az önkormányzatokban, hiszen ott közvetlen dolgainkról döntenek. De ugyanígy fontos a jelenlét az ország parlamentjében is, ilyen értelemben az őszi megmérettetésen ismét számítunk a fiatalok támogatására. Fontos a jelenlét az Európai Parlamentben, hiszen az európai szinten meghozott döntések is kihatnak mindennapjainkra” – magyarázta Winkler Gyula, utalva a jelenleg is zajló vitára a következő költségvetési ciklus prioritásai kapcsán.

„Jó példa erre a most zajló harc az Unió következő költségvetése kapcsán, amely a 2014–2020 között tartó időszakot fedi le. Nem vagyunk könnyű helyzetben mi, romániai magyar EP-képviselők, akik azt szeretnénk elérni, hogy növeljék a Románia és vele együtt Erdély számára előirányzott támogatások összegét. Konfliktusba kerültünk a nyugat- és észak-európai tagállamok képviselőivel, akik csökkentenék a regionális fejlesztések alapjait. Mi azzal érvelünk, hogy szükség van továbbra is az infrastrukturális fejlesztésekre, ellenlábasaink pedig azzal, hogy Románia, de általában az új tagállamok többsége nem képes a jelenleg rendelkezésre álló összegek felhasználására sem. Nehéz mérkőzés lesz, amelynek eredményére év végéig kell várni” – számolt be európai parlamenti munkájáról Winkler Gyula.

Szükség van a fiatalokra

Seres Dénes parlamenti képviselő, az RMDSZ Szilágy megyei elnöke felszólalásában ismertette az RMDSZ törekvéseit az elmúlt húsz évben, külön kitérve a kisebbségi jogok bővítésére. Seres Dénes kiemelte, az elmúlt két évtized munkájának csak akkor van értelme, ha van fiatal, aki átvegye a stafétát és folytassa a közösségért végzett munkát. A megyei RMDSZ elnökeként, Seres Dénes méltatta a fiatal önkormányzatisok szerepvállalását, szakmai felkészültségét, hangsúlyozva, hogy megfelelő szakmai tudás nélkül az érdekvédelmi munka sem lehet eredményes.

youthfest

A Youth Fest 6. keretében megszervezett Miss SZIT szépségverseny fődíját Winkler Gyula biztosítja, az első helyezett két személyre szóló brüsszeli tanulmányutat nyer, az EU-tábor versenyének győztes csapatával együtt októberben látogathatja meg az Európai Parlamentet. A Youth Festet a Szilágy Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács szervezi, évente többezer Szilágy megyei magyar fiatal vesz részt a fesztiválon.

Kimaradt?