Ijesztő adatok a kiskorú állami gondozottakról

Közel 200 kiskorú állami gondozott esett teherbe az országban 2012 januárja és 2013 májusa között az illetékes hatóságok nyilvántartása szerint. Százhatvanöten gyermekük megszülését, 19-en a terhességmegszakítást választották.

Az adatokat a Mediafax hírügynökség kérésére közölte a szociális tárca gyermekvédelmi igazgatósága. A legtöbb teherbe esett állami gondozott gyermek Iasi, Máramaros, Arad, Temes, Maros, Kolozs és Konstanca megyei árvaházakban nevelkedett.

A törvény szerint valamennyi árvaházi terhesség ügyét a rendőrségnek kell kivizsgálnia, és ha a nyomozók megállapítják, hogy nagykorú volt a lányok partnere, a törvény előtt kell felelnie a kiskorú megrontásáért.

A gyermekvédelmi hatóság szerint az is előfordul, hogy a gyermekek már eleve terhesen kerülnek állami gondozásba. A legtöbb esetben azonban az okoz gondot, hogy olyan gyermekek válnak anyákká, akik árvaházban nevelkedtek, és nem látták a saját családjukban az anyaság modelljét. Az ilyen gyermekek rendkívül kevés információval rendelkeznek arról a felelősségről, amelyet a gyermekvállalás jelent.

Daniela Gheorghe pszichológus szerint az árvaházakra vonatkozó jogszabályok sem teszik lehetővé, hogy az állami gondozott gyermekeket valóban az életre neveljék. "Hiába mondja ugyanis ki a gyermekvédelmi törvény, hogy az állami gondozott gyermekekben ki kell alakítani az önálló életvitelhez szükséges készségeket, a tiszti orvosi szolgálat jogszabálya megtiltja, hogy betegyék a lábukat az intézet konyhájába. Így ezek a gyermekek még egy szendvicset sem tudnak elkészíteni" - vázolta a törvények ellentmondásait a pszichológus.

A Mediafax azt is megjegyezte, Romániában általános jelenség a korai teherbe esés. Ennek okai a szexuális nevelés hiányában keresendők.

Kimaradt?