Ez nem puska: erettsegi.ro a magyar diákoknak

Érettségizőknek nyújt segítséget a szerdán bemutatott erettsegi.ro magyar nyelvű portál, amelyet a napokban indítottak el kolozsvári pedagógusok. Ez az első olyan, végzősöknek szóló romániai magyar nyelvű weboldal, amely nem csupán tananyagot ismertet, hanem tanulni is megtanítja a diákokat. 

A kolozsvári sajtótájékoztatón a kezdeményezők ismertették az weboldal hiánypótló jellegét, és elmagyarázták, miért volt szükség rá a romániai oktatásban.

A sajtónak köszönhetően lett mumus az érettségi

Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási főtitkár-helyettese a szervezet támogatásáról biztosította az erettsegi.ro-t. Mint mondta, az RMDSZ logisztikát ad a projekthez, hogy tárgyi tartalom mellett bizalmi légkört teremtsenek a vizsgázóknak a rendkívül nehéz próbán.  Ugyanakkor rávilágított, a weboldal hangulata, nyelvezete és a megközelítés a fiataloké kell hogy legyen, az ő szemléletüknek kell érvényesülnie.

Magyari hangsúlyozta a sajtó szerepét a fiatalok önértékelésének alakulásában. Szerinte nagymértékben hozzájárul az érettségizők alacsony önértékeléséhez, hogy a média szinte kizárólag negatívan tálalja a vizsgával kapcsolatos információkat, kiélezve a magas elbukási arányt, és ennek köszönhetően „mumussá vált az érettségi”.

Együtt szuszogunk az érettségizőkkel

A Fészbuk Dzseneréjsön videoklip megjelenésekor megosztotta a közvéleményt, mert az volt az üzenete, hogy a politikusok és a választási kampányok mellőzik a fiatalokat, nem szólítják meg őket – mesélte Márkus András, az erettsegi.ro szerkesztője, hogy honnan indult a weboldal elkészítésének ötlete. A klip forgatásakor ugyanis közelebbi kapcsolatba került a mai gimnazistákkal és rádöbbent, hogy óriási önbizalomhiány jellemzi őket.

„Meggyőződésük, hogy ők sikertelenek, bennük nem bízik senki, pedig semmivel se rosszabb ez a generáció, mint a hét évvel korábbi, amikor én érettségiztem” – fogalmazott a fiatalember. Mint elmondta, megnézte a jelenlegi érettségi tételeket és a javítókulcsokat, és rádöbbent, hogy bár ő annak idején 9-es osztályzattal diplomázott, a mai követelmények és feltételek mellett nem biztos, hogy átmenne az érettségin.

Ekkor döntött úgy, hogy szerkeszt egy olyan weboldalt, ahol magyar nyelven, egy helyen elérhető legyen az összes központi információ mellett valamennyi szükséges eszköz ahhoz a hatékony tanuláshoz, amit a diákok nem kapnak meg az iskolában. Ilyen a biztatás, a tanulás tanulása, az anyanyelvű tájékozódás, mind az érettségi  tananyag, mind a módszertan terén, az emberközeliség, lelki támasz. „Folyamatos tanulói visszajelzésre építjük az oldalon található információkat, együtt szuszogunk az érettségizőkkel” – fogalmazott Márkus.

Hibás oktatási politika áldozatai az érettségizők

Dáné Gabriella iskolapszichológus a Facebook-generáció kapcsán elmondta, egészen más nemzedék áll érettségi előtt napjainkban, mint akár 6-7 évvel ezelőtt, hiszen ez egy digitális nemzedék, akik számára a jelenlegi romániai oktatáspolitika nem megfelelő. „Óriási lexikális tudást várnak el tőlük, de ők, akik hozzászoktak, hogy egy kattintásra vannak bármilyen információtól, éppen az interneten nem találják meg a vizsgához szükséges ismeretanyagot” – magyarázta.

Az erettsegi.ro egy olyan felület, ahol az érettségizők a saját közegük által jutnak információhoz és hasznos tippekhez: mit és hogyan tanuljanak meg, és főleg: miként tanuljanak meg tanulni, hisz erre nem tanítja őket az iskola. Tanulási tippek, vizsgatippek, tapasztalatcsere és ésszerűen szerkesztett tananyag siet az idei és a jövőbeli érettségizők segítségére.

Bukás, kudarc esetén a diákok és szüleik is óriási lelki feszültségnek, megpróbáltatásnak vannak kitéve a pszichológus szerint. Dáné Gabriella felhívja a figyelmet arra, hogy manapság a szülők elemi osztály végén úgy gondolják, gyerekeik már boldogulnak a tanulással, pedig ez nem így van. „Az érettségire való felkészítés törődéssel és támasszal már ötödik osztályban kezdődik” – világított rá és hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy se a gyerek, se a szülő ne tragédiaként fogja fel a kudarcot, hanem a tapasztalatokból tanulva fusson neki másodszor is a vizsgának.

Az erettsegi.ro csapata egyhangúlag állítja, hogy nem csak a diák hibás a sikertelen érettségiért, és ezt mindenkinek meg kell értenie. A jelenlegi oktatási politika Magyari Tivadar szerint is elhibázott, szerinte ha az RMDSZ által javasolt oktatási törvényt legalább nagy vonalakban alkalmazták volna, előbbre lennénk ebben a tekintetben is.

Hasznos háttérinformációk

A weboldal tartalmát egy 14 tagú pedagóguscsapat állítja össze, és folyamatosan frissíti a diákok visszajelzései és kérései alapján. A gördülékenység miatt egyelőre csak kolozsváriak szerkesztik, de idővel bővíteni szeretnék a csapatot. Olyan tanárok állították össze az oldalon található ismeretanyagot, akik a tételek kidolgozásában, magyarra fordításában, a javítókulcsok kidolgozásában és a vizsgabizottságban is részt vesznek évek óta, így konkrét tanácsot tudnak adni a vizsgázóknak arról, hogy mit kell figyelembe venni.

Az érettségi program sehol nem szerepelt az oktatási minisztérium honlapján, de a mintaként megadott tételek egy része sem – tudtuk meg Szekernyés Rékától, aki tanárként és pedagógusként járul hozzá az oldal tartalmához, és mint mondta, elsőként pont ezeket a hiánypótló anyagokat tették elérhetővé az oldalon magyar nyelven.

Az érettségin előforduló leggyakoribb hibákra is felhívják a figyelmet: mit érdemes elkerülni, hogyan lehet egy humán tantárgyból  logikusan felépíteni a tétel kidolgozását, illetve szóbeli vizsgán hogyan kell úgy visszakérdezni a tanárra, amikor a diák nem ért valamit, hogy további esélyt adjon magának az átmenőjegyre. További hasznos információ a „kötelező szókincs”, vagyis azok a kifejezések, fogalmazási fordulatok, amiket mindenképp jó, ha használ a vizsgázó, mert növelik az osztályzatát.

Facebookon népszerűsítik

Az erettsegi.ro -t közösségi portálokon és ifjúsági szervezetek által kívánják népszerűsíteni. A transindex.ro hírportál az egyik fő támogatója. Balázsi Pál Előd főszerkesztő elmondta, jó ideje levédték már az erettsegi.ro domain nevet, de nem tudták tartalommal megtölteni. „Így, amikor Márkus András megkeresett a kész projekttel, nagyon örültünk neki és azonnal partnernek szegődtünk” – nyugtázta.

A szerkesztőcsapat egyik tagja sem gondolja, hogy a vizsga előtti utolsó egy hétben kell abrakolni, de azt tanácsolják, a vizsgadrukk kezelésére, az ismeretek elsajátítására és a hasznos tippekre vonatkozó fejezeteket mindenképp érdemes már most elolvasni. Továbbá az oldal tartalma naponta többször is frissül, lehet hogy pont olyan információval, amin sokaknak az átmenő osztályzat megszerzése múlik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?