Feljelentést tett az RMDSZ a megrongált emlékmű ügyében

Az RMDSZ kolozsvári helyi tanácsosai szerdán büntető-feljelentést tettek a rendőrségen ismeretlen elkövetők ellen, a Kismezői temetőben lévő honvédemlékmű megrongálásának ügyében.

Mint beszámoltunk róla, ismeretlenek kedden piros festékkel öntötték le a világháborús obeliszket. A rongálást a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Szent László Serege Egyesület tagjai fedezték fel, amikor megemlékezést akartak tartani a trianoni döntés évfordulója alkalmából.

„Felháborodással értesültem a sajtóból a kismezői temetőbeli I. világháborús emlékmű megrongálásáról, mely arra utal, hogy az emlékműgyalázás gyakorlata újra felütheti fejét Kolozsváron, egy magát nemcsak európainak valló városban, hanem amely az Európa Kulturális Főváros címet készül megpályázni” – közölte szerdán Horváth Anna. Alpolgármester leszögezte: meggyőződése, hogy a funari korszak primitivizmusára visszautaló gesztusok és mond a kolozsvári román, mind a magyar közösség törekvéseinek kerékkötőivé válnak, ezért minden egyes esetben közös, elítélő fellépésre van szükség.

Ennek jegyében a Horváth Anna és az RMDSZ tanácsosai felkérnek minden európai gondolkodású kolozsvári polgárt, hogy vegyen részt csütörtökön 17 órától az emlékműnél meghirdetett közös megmozduláson, melynek keretében műemlékszakértők jelenlétében tisztítják meg az obeliszket.

Kapcsolódók

Kimaradt?