Roma diszkriminációért bírságolják a kolozsvári önkormányzatot

Romák elköltöztetése miatt 8 ezer lejes pénzbírságot rótt ki az Országos Diszkriminációs Tanács (CNCD) Kolozsvár polgármesteri hivatalára, írja gandul.info.

A CNCD szerdai közleménye szerint a Legfelső Bíróság kedden elutasította a kolozsvári polgármesteri hivatal fellebbezését a kolozsvári ítélőtábla 2012. februárban hozott döntésére. A diszkriminációellenes tanács 2011. november 15-én megállapította, hogy a roma családok pataréti áttelepítése diszkriminációnak minősül, ezért 8 ezer lejre büntette a városvezetést. 

2011-ben a Civil Szervezetek Munkacsoport (gLOK) panaszolta be a polgármesteren keresztül Kolozsvár polgármesteri hivatalát a CNCD-nél. A polgármesteri hivatal először az ítélőtáblán fellebbezte meg a CNCD döntését, ahol elutasították, így került a Legfelső Bíróságra az ügy.

Szintén 2011-ben felvonulást és egész napos programsorozatot szerveztek a pataréti szeméttelep mellé kiköltöztetett romákért.

Habár a Legfelső bíróság döntése végleges, Oana Buzatu, Kolozsvár polgármesteri hivatalának szóvivője nem kommentálta az ügyet, miután a bírósági döntés még nem érkezett meg a polgármesteri hivatalhoz.

Kimaradt?