Csalás mesterfokon: fantomcég árusít érettségi puskát a világhálón

Kidolgozott érettségi tételeket tartalmazó puskákat lehet rendelni interneten, ráadásul első ránézésre úgy tűnik, teljesen legálisan. Míg a tavaly csak román nyelven voltak elérhetőek a kisméretű, apró betűvel szedett nyomtatványok, idén már magyar nyelven is meg lehet ezeket rendelni, a kiadvány kigondolója vélhetően nagy reményeket fűz a tavalyi rendkívül gyenge székelyföldi érettségi eredményekhez, hiszen itt reklámozza termékét.

A nemlétező puskagyártó cég viszonteladókat toboroz

A „segédanyagot” forgalmazó, Kolozs megyei székhelyű cég szabályos honlapot működtet, ahol többféle méretben is megrendelhetőek a termékek. A honlapnak mintegy 28 ezer facebook-lájkoloja van. Kiderítettük, a Presstern gyűjtőnév alatt működtetett számos cég hátterében egy szászfenesi (Kolozs megye) lakcím áll és egy személy neve: B. A. Hogy valós-e a személy vagy nem, azt nem tudtuk kideríteni, mivel telefonos és internetes megkeresésünkre sem válaszolt az érettségi puskák honlapjának működtetője.

Az internetről azt is megtudtuk, a honlapot működtető cég neve évről évre változik, ugyanazon postai cím alatt minden évben új cégnév kerül bejegyzésre, ám pénzügyi forgalma és egyéb nyilvános adata egyiknek sincs. Ez arra utal, hogy az illető cég nem működik, nem bonyolít forgalmat, nincsenek alkalmazottai és nem is fizet adót. Viszont a honlap pénzkereseti lehetőséget is kínál a diákoknak, ami így hangzik: „Tegyük fel, hogy 30 osztálytársadból mindenki szeretne 4 darab különböző típusú puskát; ez összesen 120 darab; együtt rendelve megspóroltok 360 RON-t (vagy kapsz 30 puskát ingyen). Gondolj csak bele, ha te szerzed be a teljes iskolád puskaállományát, akár több 1000 RON-t is kaszálhatsz!”

„A puskázás csalásnak minősül”

Az érettségi segédanyag megnevezése „Elsősegély kit iskolásoknak”, magyartalan, google fordításra utal. Lennebb a szerző magyarázatként azt írja, a „2013-as érettségi követelményeinek megfelelő oktatási segédanyag”. Tovább, hogy bármilyen erkölcstelen tettre való buzdítás gyanúját is elkerülje a kezdeményezés, egy figyelmeztető gyászkeret is olvasható a segédanyagon: „A puskázás csalásnak minősül. A puskák vizsgákon történő használatát nem ajánljuk!” Kicsivel lennebb a szolgáltató részletesen tájékoztat a honlapján arról, hogyan lehet elég gyorsan lapozni úgy, hogy a marokban megsimuló puska ne essen szét semmiféle körülmények között.

A segédanyagként ajánlott mintaszövegek nyelvi, formai és tartalmi szintje sem megfelelő, a körülményes fogalmazások a magyar nyelvű tételek esetében lehet, hogy többet ártanak, mint segítenek azon a vizsgázón, aki utolsó pillanatban pótolná a hiányos ismereteket. Ennek ellenére a honlap működtetője száz százalékos visszavásárlási garanciát biztosít, de csak abban az esetben, ha a puska tartalma nem egyezik a honlapon ismertetett anyaggal, vagy ha a kivitelezés nem megfelelő.

A honlapon értékesített segédanyag szerzőjét olyan kérdésekben kerestük, hogy például ki szavatolja az oktatási segédanyag hitelességét, szerzői jogok léteznek-e a felhasznált anyaggal kapcsolatban, vagy, hogy ha szétesik a puska vizsga alatt és szétszóródik a földön, akkor ki fizeti az ebből származó kárt a puskázó diáknak. Arra is kíváncsiak lettünk volna, vállalná-e a szerző a polgári pert abban az esetben, ha egy diák a honlapon forgalmazott anyagból készül fel az érettségire és mégis elbukja a vizsgát.

Érdemes puskázni az érettségin?

„Az a tény, hogy a világhálón kapható érettségi puskák egy igényre válaszolnak, jól mutatja, hogy milyen társadalomban élünk. Sok diák, de nemcsak, szinte semmilyen célért nem hajlandó megdolgozni, elvárják, hogy mindent a fenekük alá dugjunk” – fogalmazott Imecs László, a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum aligazgatója lapunknak.

Az iskola 12 B osztályának diákjai egyhangúlag fölösleges pénzkiadásnak tartják az érettségire való puskát. Kérdésünkre azt válaszolták, hogy inkább megéri tanulni, mint kockáztatni a lebukást, hiszen bekamerázott vizsgán nem lehet puskázni. „Én inkább nem kockáztatnék, ráadásul úgy tudom, hogy ezek a puskák csak az átmenéshez szükséges minimális anyagot tartalmazzák, tehát nem éri meg” - magyarázta az egyik diáklány.

Sz. I. tavaly érettségizett sikeresen Kolozsváron. Lapunknak elmondta, az érettségin nem akart puskázni. Részben a kamerák miatt, részben pedig azért, mert azt szerette volna, ha van egy olyan vizsga az életében, ahol a valós tudásával tud számot adni. Mint elmondta, inkább maga készített puskát az iskolában, mert ha nem ő írta volna meg, azt se tudta volna, hol keresse a témát, de sokszor elő se kellett venni a puskát, hisz mire elkészült vele, már megtanulta az anyagot.

Saját jövőjével játszik az, aki puskázik

„Azt üzenem a gyerekeknek, hogy ha akarják, vegyék meg azt a puskát, feltéve, ha csak készülni akarnak belőle. De nem egyszer, nem kétszer, hanem háromszor is gondolják meg, hogy beviszik-e a vizsgára. Hagyják szépen otthon, még csak el se induljanak vele, mert ha ellenőrzéskor megtalálják náluk, az már kizáró ok. A saját jövőjével játszik, aki puskázik" - fogalmazott a maszol.ro-nak Bartolf Hedvig, Hargita megyei főtanfelügyelő. Még mindig jobb egy hetes osztályzat, vagy a bukás az érettségi vizsgán, mint a kizárás, tette hozzá, ugyanis a vizsgáról kizárt diák nem jelentkezhet a pótérettségire sem, csak a következő év augusztusában ismételheti meg a megméretést. Tavaly Hargita megyében összesen négy diákot zártak ki puskázás miatt az érettségi vizsgáról, az érettségiző diákok alig 30 százaléka kapott diplomát.

Keresztély Irma főtanfelügyelő szerint tavaly Kovászna megyében az érettségiző diákok alig 34 százaléka vizsgázott sikerrel, ez lévén az elmúlt évek leggyengébb eredménye. Az idei próbaérettségik is arra mutatnak rá, hogy a diákok közömbösek. Ha nem változik a végzősök tanuláshoz való hozzáállása, idén is megismétlődhet a tavalyi katasztrofális érettségi eredmény, véli a főtanfelügyelő, aki szerint matematikából, magyarból és románból buknak el a legtöbben. Ám az is látszik, hogy a székelyföldi magyar diákok nem küszködnek nyelvi nehézségekkel, a román nyelv és irodalom vizsgán nincsenek nagy különbségek a magyar és román diákok között. Háromszéken mintegy 2000 végzős diákot várnak idén érettségire.

Kimaradt?