Szuperszámítógép Marosvásárhelynek

Nagyobb lendülettel indult neki Marosvásárhely önkormányzata az Orvosi Informatika és Kutatóvárosnak elnevezett ipari telep "beüzemelésének". A részvénytársaság számára Kelet Európában még nem használt nagyteljesítményű számítógépet terveznek megvásárolni.

A keddi nap folyamán rendkívüli tanácsülést tartottak, ahol törvényes mederbe terelték az Orvosi Informatika és Kutatóváros részvénytársaság bejegyzését.

Peti András tanácsos, az RMDSZ-frakció vezető-helyettese a maszol.ro-nak elmondta: azért volt szükség a rendkívüli tanácsülésre, mert a polgármesteri hivatal jogi osztálya nem ismerete azt a több éve érvényes törvényt, miszerint az önkormányzat egyedüli tulajdonosként nem hozhat létre részvénytársaságot. peti andras 02

Az Orvosi Informatika és Kutatóvárost már két éve megalapították. „A hivatal mellett még legalább egy tagot be kellett vonni, a városháza választása a Locativ Rt. lakásgazdálkodási vállalatra esett, ők egy részvényt kaptak meg" – magyarázta Peti.

Az Orvosi Informatika és Kutatóváros Rt. a tulajdonosi helyzetrendezés után 11 millió euró értékű pályázatot nyújt be az Európai Unióhoz, a Gazdasági Minisztérium 1.3 kiírására alapján, amelyet 2015 végéig köteles kivitelezni. Ennek a nagyértékű pályázatnak a részeként ötmillió euró értékű szuperszámítógépet terveznek megvásárolni.

Előrelépés a tudományban

A számítógépet, amelyet Kelet- és Közép Európában még nem alkalmaztak, az orvosi és kutatóváros hasznosítaná.

„Kísérletekhez használják majd, az informatika és az orvostudományok kutatásaiban és olyan orvosi műszerek előállítására, amelyekre eddig nem volt lehetőség, ugyanis azt a feladatot, amit egy normál számítógép több hónapon keresztül elemez és kivitelez, ez a szuper számítógép két-három hét alatt elvégzi" – mondta Peti.tanacsules ae 02

A szuperteljesítményű komputer Marosvásárhely egyetemei számára is elérhető lesz, olyan feledatokra használhatják majd, amit eddig műszaki felszerelés hiányában nem tudtak elvégezni – hívta fel a testületi tagok figyelmét Ioana Roman tanácsos az ülésen.

Hozzátette: egy teleormani cég már jelezte, hogy szüksége volna a számítógépre, mivel nagy teljesítményű lézer készítését tervezik.

A tudományos kutatások céljára létrehozott Orvosi Informatika és Kutatóváros részvénytársaság a város tulajdonába jutott, a hadsereg egykori, több hektáros területén alakítanák ki. {loadposition OTP}

A számítógép nem prioritás

Ionela Ciotlăuş alpolgármester nem értett egyet a kezdeményezéssel, ugyanis szerinte Marosvásárhelynek nem szuperszámítógépre van szüksége, hanem sokkal inkább melegvízre (a városban több ezer lakos több mint egy hónapja melegvíz nélkül maradt).

Ciotlăuş úgy véli, a pályázathoz szükséges önrész előteremtése túlságosan megterheli az amúgy is adósságokkal küzdő város költségvetését.

Kimaradt?