Kötelező lehet a biztosítás az orvosi műhibák esetére

Az Egészségügyi Minisztérium hamarosan törvénytervezetet bocsát közvitára, amely arra kötelezi az orvosokat és az egészségügyi személyzetet, hogy kössön biztosítást a műhibák esetére - írja az Agerpres. Jelenleg csak azoknak az orvosoknak van ilyen biztosításuk, akik az országos egészségbiztosítóval szerződésben álló intéményekben dolgoznak.

A minisztérium indoklása szerint kevés orvosnak van biztosítása, így sok esetben nincs miből kárpótlást fizetni a betegeknek, ha valamilyen orvosi műhiba miatt kár éri őket. Petru Melinte, a tárca illetékese szerint országos szinten jelenleg mintegy 200 orvosi műhibával kapcsolatos panasz ügyében zajlanak vizsgálatok, ám a tapasztalat szerint a legtöbb esetben a felek megegyeznek, nem jutnak bíróságra a panasszal.

Melinte azt is elmondta, hogy a műhibák áldozatainak nagy része elengedi a számonkérést, rendkívül ritka az az eset, hogy egy orvost vagy asszisztenst ideiglenesen felfüggesztenek az állásából, börtönbe pedig még senki nem került.  

A törvénytervezet nem hagy teret az egyezkedésre, az esetleges műhibából származó kárt csaknem azonnal fizeti a biztosító. A tervezet megszabná a biztosítás összegének kereteit is, megelőzve azt, hogy a biztosító társaságok indokolatlanul nagy összegeket fizesseneki ki. A biztosítók eddig óvakodtak szerződést kötni az orvosi műhibákra, mert ezek nem jövedelmezőek. 

Kimaradt?