RMDSZ: felelőtlen és diszkriminatív a kijárási tilalom enyhítése ortodox húsvét alkalmával

Veszélybe sodorja a koronavírus-járvány terjedése ellen hozott óvintézkedések eddig elért eredményeit a belügyminisztérium és az ortodox egyház közötti egyezmény, amelynek értelmében ortodox nagypénteken és nagyszombaton a hívek felkereshetik a templomaikat, hogy átvegyék a szentelményeket – véli az RMDSZ.

A magyar érdekvédelmi szövetség szerda reggel közleményben reagált arra a Marcel Vela belügyminiszter által kedd este ismertetett megegyezésre, amelynek értelmében a hét végén, pénteken és szombaton reggel héttől délután ötig az ortodox hívek átvehetik a megszentelt kenyeret az egyházközségük templománál, a jeruzsálemi szent lángot pedig lakhelyük előtt, az utcán kapják majd meg szombaton 20 óra után a rendvédelmi szervektől és az egyház önkénteseitől.

„A belügyminiszter lenullázza mindazt, amit a szigorító intézkedéseknek köszönhetően közösen ért el a társadalom” – közölte az RMDSZ. A szövetség szerint Marcel Vela semmibe veszi az államelnök által elrendelt szükségállapotot, saját kormánya közegészségügyi intézkedéseit, és ezáltal veszélybe sodorja az országot.

„A kijárási tilalom korlátozásának enyhítése közegészségügyi szempontból rendkívül veszélyes, minden előrejelzés szerint a fertőzöttek és halálesetek számának drasztikus megugrásával járna. Emellett Marcel Velának az ortodox egyházzal kötött megállapodása a gazdasági csődből kilábalni készülő ország erőfeszítéseit is hónapokkal vetné vissza” – fogalmaz a közlemény.

Az RMDSZ szerint ez azt jelenti, hogy a szükségállapot tovább tarthat, a megszorítások tovább maradnak érvényben, és csak később lehet újraindítani a gazdasági tevékenységet. A szövetség ugyanakkor diszkriminatívnak tartja az intézkedést a katolikus és protestáns hívekkel szemben. "Különösen bántó ez most, amikor a társadalmi szolidaritásnak és az egymás iránti felelősségnek kell meghatározónak lennie” – szögezi le az RMDSZ, arra szólítva a miniszterelnököt, hogy  utasítsa a belügyminisztert az enyhítések visszavonására. 

„Áldott húsvétot kívánunk ortodox barátainknak! Azt reméljük, hogy saját maguk és családjuk, de az egész ország lakosságának érdekében is figyelembe veszik, hogy a járványhelyzet csúcsa csak ezután következik, a korlátozások enyhítésével pedig csak súlyosbítanak a helyzeten. Ezért arra kérjük őket, hogy maradjanak és ünnepeljenek otthon!” – zárul az RMDSZ közleménye.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?