Startol a XII. Csángó fesztivál

Egymást váltó népzenei koncertek és folklórműsorok mellett zenés-táncos felvonulás, valamint népművészeti vásár forgataga kínál kellemes időtöltést a szerdától vasárnapig (augusztus 8-12) tartó Csángó fesztiválon, amelynek a magyarországi Jászberény immár 22. alkalommal lesz a házigazdája.

Láng D. István, a rendezvény sajtófelelőse elmondta: az öt nap alatt mintegy 50 program, kereken 700 közreműködő, 20 zenekar, 10 helyi együttes és 20 hagyományőrző csapat várja a Jászság központjában az érdeklődőket. A gazdag hazai kínálatot iraki, ciprusi, mexikói és szerb együttes vendégjátéka színesíti.jaszbereny-csango-fesztival

A szerdai nyitónap A Jászsági bíró udvarában című műsorral indul, amely a jászsági táncokból és a térségben kialakult hagyományokból ad ízelítőt.

A leglátványosabbnak várhatóan a gálaműsorok ígérkeznek. Az elsőn, augusztus 9-én a Csík Zenekar, Ferenczi György és a Rackajam, valamint a Jászság Népi Együttes ad közös nagyszabású koncertet.

A város szabadtéri színpadán látható produkcióban a fellépők reményei szerint a népzene "magába szívja" a rockzene sodró erejét, megtartva saját autentikus értékeit - tette hozzá a sajtófelelős.

A pénteki gálaműsorban a szászcsávási zenekar koncertezik, közreműködik a Jászság Népi Együttes, valamint több külföldi tánccsoport. A szombati gálán erdélyi hagyományőrzők kapnak főszerepet, míg a vasárnapi program a búcsúzás jegyében telik.

A szűk egy hét alatt a közönség elé lép még a Fanfara Komplexa, Berka és a Szeres zenekar, az Illangó énekegyüttes, az ŐsKestar Balkán Band, a Zagyva Banda és a Parno Graszt zenekar.

{loadposition OTP}

A fesztiválon megtalálható majd az ízek utcája, lesz pálinka- és bormustra, valamint viselet-bemutatókat is megtekinthet a közönség.

Augusztus 11-én, szombaton délelőtt - a fesztivál hagyományos elemeként - rendezik meg a VI. magyar-magyar konferenciát, amelyen ezúttal a kisebbségi megmaradásról, a továbbélés határainkon belüli és túli lehetőségeiről esik majd szó.

Kimaradt?