Villámlátogatást tett az RMDSZ a Rebreanu iskolában

A kétnyelvű táblákkal kapcsolatos szülői elégedetlenségre felfigyelve Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei elnöke, Haller Béla, a Marosvásárhelyi RMDSZ alelnöke és helyi tanácsos, valamint Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes csütörtökön ellátogattak a marosvásárhelyi Liviu Rebreanu általános iskolába.

„Marosvásárhelyen egy európai szellemű kultúrát kell kialakítani, ahol a különböző nemzetiségek egymás iránti tisztelettel élnek. Meggyőződésem, hogy a törvény által szavatolt nyelvi jogok érvényesítése közelebb vinne ehhez a célhoz”- nyilatkozta Brassai Zsombor az iskolában tett látogatás után. Brassai hangsúlyozta, a közintézményekben, köztereken és az oktatási intézményekben is érvényesülnie kell a kétnyelvűségnek ahhoz, hogy a marosvásárhelyiek otthonosan mozogjanak városukban.

Hallér Béla helyi tanácsos szerint teljesen jogos a szülők kérése. Elmondta, a helyi tanács egyik határozata értelmében a következő tanévtől minden tanintézet névtábláit lecserélik és egységesítik, a folyamat már elkezdődött, tehát a szülőknek nem kell aggodalmaskodniuk.

„Magyar főtanfelügyelő-helyettesként szívügyem a magyar diákok sorsa, a mai látogatást is azért kezdeményeztem, hogy az RMDSZ városi és megyei vezetői is megbizonyosodjanak a Liviu Rebreanu általános iskolában lévő helyzetről”- nyilatkozta Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes.

Az iskola vezetőségével folytatott ismételt beszélgetést követően és a helyszínen látottak alapján Illés szerint a helyzet korántsem annyira súlyos, mint ahogy azt néhányan sugallni szeretnék. Bár még van javítanivaló, az iskolákban lévő magyar osztálytermekben kétnyelvű táblák vannak. „Külön örvendek annak, hogy az iskola vezetősége konstruktívan áll a kérdéshez, remélem mielőbb sikerül megszervezni egy közös találkozót ahol a két fél tanárai és a szülők képviselői megbeszélhetik a fennálló helyzetet” – tette hozzá a főtanfelügyelő helyettes.

 A tanintézetekben érvényesülő kétnyelvűség kérdésének feltérképezése és orvoslása érdekében Brassai Zsombor megyei elnök kezdeményezésére az RMDSZ megyei és városi szervezetének vezetősége tanácskozást szervez a marosvásárhelyi oktatási intézmények magyar igazgatóival és aligazgatóival.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?