Tervezet: legyen végleges a nyári időszámítás Romániában

Véglegesen nyári időszámításra térne át Románia, ha a parlament elfogadja Constantin Mazilu szociáldemokrata képviselő törvénytervezetét.

A politikus indoklása szerint az intézkedés jótékony hatással lenne az egészségre és – az energiaspórlás révén – a gazdaságra. Emlékeztetett arra, hogy Oroszország, Ukrajna és Írország hasonló megfontolásokból már bevezette az „örökös” nyári időszámítást. Constantin Mazilu brit tudósok tanulmányára is hivatkozik, amely szerint az átállás a téli időszámításra felborítja az emberek biológiai óráját, stresszérzetet okoz.

A Gândul által megszóltatott egészségügyi szakemberek túlzónak tartják a képviselő érvelését. Egy háziorvos a lapnak elmondta, a nyári időszámításra történő átállás valóban fáradtságérzetet okoz, ám ez csak rövid ideig tart. „Túlzás, hogy az átállás felborítja a szervezet egyensúlyát” – mondta a szakember.

A politikus érvei Alfred Dumitrescu pszichológus szerint sem helytállóak. „A szervezetnek valóban szüksége van egy kis időre átálláshoz, de az ezzel járó stressz nem akkora, hogy emiatt felszámoljuk a téli időszámítást. Ilyen alapon be kellene tiltani a hosszabb utazásokat, mert az időzónákhoz történő alkalmazkodás is megterheli a szervezetet” – magyarázta.

A nyári időszámítást 1931-ben vezették be legelőször Romániában. Az átállást 1943-tól felfüggesztették, majd 1979-től újra bevezették.

 

Kimaradt?