Tervezet: anyanyelven fordulhatnak orvoshoz a páciensek

Anyanyelvükön fordulhatnak szakorvoshoz a betegek azokon a településeken, ahol a kisebbségek számaránya meghaladja a 20 százalékot – javasolja szerdán beterjesztett tervezetében az RMDSZ. A jogszabály a 2006-os egészségügyi törvényt módosítaná.

Emellett az előterjesztők két évre hosszabbítanák az európai egészségbiztosítási kártya érvényességét, illetve bevezetnék az egészségbiztosítás kifizetésével elmaradt személyek adósságtörlesztésre történő felszólítását.

A tervezet indoklása szerint a Románia által is ratifikált regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartája előírása szerint az aláíró országok gondoskodnak arról, hogy az egészségügyi, életkori vagy egyéb okból gondozásra szorulókat anyanyelvükön fogadják és kezeljék az olyan intézményekben, mint a kórházak, nyugdíjasházak, otthonok.

Kerekes Károly parlamenti képviselő tájékoztatása szerint Romániában 6 hónapra bocsájtják ki az európai egészségbiztosítási kártyát. A kártya érvényessége országonként változó, vannak olyan EU-tagállamok, ahol több évre érvényes az okmány. „Célunk, hogy csökkentsük a fölösleges költségeket, a bürokráciát, amelyek a kártya kibocsájtásakor felmerülnek” – magyarázta a politikus.

A képviselő elmondta, a módosító javaslat bevezetné azt az eljárást, miszerint az egészségügyi pénztár még idejében figyelmeztesse mulasztásukra az egészségbiztosítási járulék kifizetésével adós személyeket. Így elkerülhető a jelenlegi állapot, amelyben a járulékbefizetéssel elmaradt személyek több évre visszamenőleg nem csak a járulékokat, hanem tetemes késedelmi büntetést és kamatot kénytelenek fizetni.

Kimaradt?