Négyóránként történik Romániában halálos közúti baleset

Románia a második a halálos közúti balesetek számának európai rangsorában – idézte szerdán a Gândul az Európai Bizottság statisztikáit. A portál annak kapcsán készített összeállítást, hogy a miniszterelnök kedden a KRESZ szigorítását kérte.

Az Európai Bizottság adatai szerint tavaly átlagban az EU országaiban egymillió lakosra 55 haláloz közúti baleset jutott. Az arány Litvániában a legmagasabb, ahol egymillió lakosból száz vesztette el életét 2012-ben közúti szerencsétlenségben. Romániában 94, Lengyelországban 93, Görögországban 93, Lettországban 86 halálos baleset jutott egymillió lakosra.

A legbiztonságosabb Máltában a közúti forgalom: mindössze 26 személy vesztette életét a múlt évben járműbalesetben millió lakosonként. Nagy-Britanniában 28, Svédországban 31, Dániában 32-en haltak meg közutakon millió lakosonként.

A belügyminisztérium statisztikái szerint tavaly minden negyedik órában történt egy halálos járműbaleset Romániában. A múlt évben 9355 balesetet jegyeztek a hazai közutakon, 2040 személy meghalt és 8848 súlyosan megsérült. A balesetek száma 65-tel, a halottak száma 22-vel volt nagyobb, mint amennyit 2011-ben jegyeztek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?