Lemondásra szólították fel Dorin Floreát a Nemzeti Kisebbségek Tanácsának tagjai

Az RMDSZ és a Pro-Europa Roma Párt kezdeményezésére a Nemzeti Kisebbségek Tanácsának (CMN) tagjai lemondásra szólították fel Dorin Floreát a rasszista kijelentései miatt.

A testület által szerdán közzétett nyilatkozat megállapítja, hogy Marosvásárhely polgármestere diszkriminál, gyűlöletet kelt, és megszegi az alkotmány több előírását, amelyeket idéznek is. „Szilárd meggyőződésünk, hogy senki sem tarthatja ellenőrzése alatt az emberek magán- és családi életét. Ezek a kijelentések (…) a Ceaușescu-korszakot idézik, amikor az állam szabályozta a gyermekvállalási jogot” – szögezik le a CNM tagjai.

A nemzeti kisebbségek szervezetei szerint nincs mint keresniük köztisztségben ilyen eszméket terjesztő politikusoknak. Nyilatkozatukban emlékeztetnek, hogy Marosvásárhelyen több száz éve élnek békésen egymás mellett románok, magyarok, romák, zsidók és más kisebbségek.

„Diszkrimináló és gyűlöletkeltő kijelentéseivel a roma kisebbség ellen uszította Marosvásárhely és az ország lakosságát. Dorin Floreának nyilvánosan elnézést kell kérnie a roma közösségtől, és távoznia kell a tisztségéből” – szögezi le a Nemzeti Kisebbségek Tanácsának nyilatkozata.

Mint ismert, az Országos Diszkriminációellenes Tanács 10 ezer lejre bírságolta Dorin Floreát, miután a polgármester egy közösségi oldalon tett bejegyzésben javasolta, hogy az állam szabályozza a gyereknemzést a roma közösség körében.

Kapcsolódók

Kimaradt?