Sztrájkolnak a kenyérgyári munkások Sepsiszentgyörgyön

A sepsiszentgyörgyi Mopaco kenyérgyár közel 50 alkalmazottja spontán sztrájkba lépett kedden délelőtt. A fizetésképtelenné vált gyár elbocsátott alkalmazottai másfél hónapja elmaradt fizetésüket követelték a cég székháza előtt, illetve arra is panaszkodtak, hogy a cég vezetősége nem biztosít számukra munkát, de még mindig nem írták alá a munkanélküliségi segély igényléséhez szükséges papírokat.

A spontán sztrájkot kirobbantó alkalmazottak sérelmezik, hogy a cég vezetősége nem állt szóba velük, az elmúlt napokban is csak ígérgették az elmaradt béreket és azt, hogy véglegesítik az elbocsátásukat, de a gyakorlatban nem történt előrelépés.

Sepsiszentgyörgy legrégebbi kenyérgyára áprilisban jelentette be, hogy fizetésképtelenné vált, ezért csődvédelmet kért, és 94 alkalmazottjából 85-től megvált. A sztrájkoló munkások szerint áprilisban mindenkit fizetett szabadságra küldtek, és azt mondták, hogy május 1-től felbontják munkaszerződéseiket. Az alkalmazottak legutóbb március elején kaptak előleget, a cég másfél hónapnyi bérükkel van elmaradva, de megfelelő iratok hiányában munkanélküliként se jegyzik őket.

A Kovászna megyei Munkafelügyelőség vezetője, Ördög Lajos lapunk érdeklődésére elmondta: ismerik a Mopaconál kialakult helyzetet, hiszen az elbocsátott alkalmazottaktól már több beadványt is kaptak. Megkeresésükre a gyár adminisztrálását végző brassói felszámoló cég azt mondta, van pénz az elmaradt fizetések törlesztésére, és az elbocsátáshoz szükséges papírokat is aláírják. Ördög Lajos szerint a munkafelügyelők megvizsgálják, hogy miért késlekednek az adminisztratív teendőkkel.

A háromszékiek által „régi kenyérgyárként” ismert Mopaco Sepsiszentgyörgyön, Szentivánlaborfalván és Kovásznán működtetett pékségeket és malmot, és ez a vállalat látta el idén kiflivel a tanintézményeket. Bezárása miatt a háromszéki tanulók már több mint egy hónapja nem kapnak tízórait. A Mopacót eddig a sikeres magánosítások példájaként emlegették, hiszen több átszervezés során néhány éve a magyarországi Bige Holding tulajdonába került. Alkalmazottainak többsége már 35-40 éve dolgozott a gyárban, ám most mindannyian munkanélküli segélyre várnak.

Kimaradt?