Régi tűzcsapok védelmére kelnek Marosvásárhelyen

Kerekasztalbeszélgetést szerveznek szerdán a marosvásárhelyi tűzcsapok ügyében. A megbeszélésre a Marosvásárhelyi Kulturális Központ székhelyén, a Bolyai Klubban kerül sor este 7 órától, a Kogălniceanu (Kazinczy) utca 18. szám alatt.

A Bernády-kori tűzcsapok körül kialakult botrány borzolta az elmúlt hónapokban a marosvásárhelyi kedélyeket: a helyi vízszolgáltató hirtelen hozzálátott a száz évet megélt öntöttvas elemek módszeres eltávolításához a város utcáiról. Az akció közfelháborodást váltott ki, hiszen ezek nem csak a városképhez, de a marosvásárhelyiek lelkéhez is jócskán hozzánőttek az elmúlt száz évben. A vasarhely.ro kulturális és közéleti portál márciusban kérvényezte a „tűzcsapirtás” leállítását a polgármesteri hivatalban és a vízszolgáltatónál. Az akció részleges sikerrel járt, a vízszolgáltató leállította a munkát és nem zárkózott el a már eltávolított példányok visszahelyezésétől sem.

Miért fontosak a marosvásárhelyiek számára ezek az emlékek? Miféle jelentéstartalmakat hordoznak? Mire is szolgáltak hajdanán? Milyen formában képezik a kulturális örökség részét? Hol tart most a megmentésük érdekében szervezkedő civil akció? Mit tehetünk együtt és külön-külön értük? Milyen szerepe lehet az önkormányzatnak a tűzcsapok (és más kulturális értékek) védelmében? Ezekről a kérdésekről beszélget Gagyi Józseffel, a Sapientia EMTE docensével, Keresztes Pál vegyészmérnökkel, Vass Gyopárral, a hajdani Sapientiás tűzcsap-kutatócsoport tagjával valamint Peti András és Soós Zoltán városi tanácsosokkal Orbán János művészettörténész, a vasarhely.ro portál kulturális főszerkesztője 2013. május 8-án, szerdán este 7 órától.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?