RMDSZ: a MOGYE átnevezése az egyetem magyar múltját akarja letagadni

„A teljes erdélyi magyarság irányába tett minősíthetetlen inzultusnak tartjuk a kormány 2019. május 23-i döntését, amelynek értelmében az eredetileg, a magyar közösség számára létrehozott MOGYE-t George Emil Palade névre keresztelték” – írta pénteki állásfoglalásában az RMDSZ Maros megyei szervezete.

Rámutatnak: a nagy múltú és stratégiai fontosságú egyetem vezetésének magyarellenes magatartása már nem újdonság a számukra. „Azt viszont, hogy a kormány a romániai magyarság választott képviselőinek teljes mellőzésével, továbbá a MOGYE magyar oktatóinak megkérdezése nélkül ad helyet az egyetem átnevezési kezdeményezésének, nem csak megdöbbentőnek, de a MOGYE-n évtizedek óta zajló magyarellenes törekvések kormányzati szentesítésének tekintjük” – fogalmaznak. 

Emlékeztetnek, a MOGYE vezetősége, a magyar tagozat oktatói és az RMDSZ politikusai között hónapok óta egyeztetések zajlanak, ezért határozottan tiltakozunk „mind a titokban, sunyi módon alkalmazott módszer, mind pedig az átnevezés ténye ellen”.

„Babeș–Bolyai” minta szerinti névadást javasoltak

Így folytatják: „Az RMDSZ és a magyar oktatók még az idén januárban egyértelműsítették: nem értünk egyet az egyetem átnevezésével! Azt is világosan elmondtuk, hogy amennyiben az egyetem átnevezése elkerülhetetlen, úgy számunkra csak a „Babeș–Bolyai” minta szerinti névadás fogadható el, és csakis olyan személyek jöhetnek számításba a névadáskor, akik a marosvásárhelyi egyetemet alakították, tudásukkal, szolgálatukkal vagy kutatásukkal járultak hozzá ahhoz, hogy az intézmény az ország legrangosabb egyetemei közé emelkedjen. Teljesen világos, hogy ez a lépés is az egyetem magyar jellegét, múltját óhajtja száműzni, letagadni.”

A megyei szervezet bejelentette azt is, a kormány döntése ellen Erdély-szerte aláírásgyűjtésbe kezdenek, az akció részleteiről a jövő héten egyeztetnek az érdekelt felekkel. „Ugyanakkor európai parlamenti képviselőinket és politikai szövetségeseinket arra kérjük, hogy az összes nemzetközi fórumon emeljék fel a hangjukat a foganatosított intézkedés ellen. Amennyiben a magyar oktatók, diákok, szülők perbe hívják a kormányt, valamint az egyetem vezetőségét, számíthatnak az RMDSZ szakmai segítségére ebben a jogi küzdelemben” – összegeznek.  

Kapcsolódók

Kimaradt?