A háziorvosok szerint az összeomlás szélén áll az egységes informatikai rendszer

A teljes összeomlás szélén áll a háziorvosok által használt egységes informatikai rendszer - figyelmeztet a Háziorvosok Országos Szövetsége (SNMF), a problémák haladéktalan megoldását követelve.

A háziorvosok közleményükben azt állítják: nap mint nap "egyre nagyobb kín" számukra eleget tenni orvosi kötelességüknek, hiszen folyamatosan problémák adódnak az informatikai rendszerrel, amely kapcsolatot teremt az egészségügyi szolgáltató, az egészségbiztosító és a páciens között.

"Annyi a rendellenesség a rendszerben, hogy közelebb áll az igazsághoz, ha azt mondjuk, hogy az nem működik" - fogalmaznak, hozzátéve, mindennek a negatív hatását elsősorban a betegek érzik meg, hiszen nő a várakozási idő a rendelőkben.

A SNMF szerint a rendszerhibák áthidalhatatlan problémákat okoznak az orvosoknak mind bürokrácia, mind a betegekkel való kommunikáció tekintetében. A szervezet rámutat: a háziorvosok által kiállított bizonyos dokumentumok - például beutalók vagy elektronikus vények - 72 óráig érvényesek, de többször előfordult, hogy egy háromnapos időszak alatt összesen mintegy 2-3 órán át működött a rendszer.

"Az orvosok közül sokan felkelnek éjszaka érvényesíteni a recepteket, abban a reményben, hogy a napnak ebben a szakában elérhetőbb a rendszer. Szintén ilyenkor próbálják meg - és ha szerencséjük van, talán sikerül is - elkészíteni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által kért, kötelező havi jelentéseket" - mutat rá a közlemény.

Ebből az is kiderül, hogy május 10-étől elkezdték monitorozni a rendszer működését, és a háziorvosok naponta osztályzatot adnak rá az észleltek alapján. "Mindenki nagy meglepetésére közvetlenül a monitorozó mechanizmus nyilvános elindítása után jobban működött a rendszer, egy héttel az európai parlamenti választásokat követően azonban ismét csődöt mondott" - állítja a SNMF, amely szerint az egységes informatikai rendszer 0,33-as minősítést kapott a háziorvosoktól.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?