Nagyszülő-pótlékot vezetne be a Konzervatív Párt

Egy törvénytervezet értelmében béreznék azokat a nagyszülőket, akik unokáikra vigyáznak. A Konzervatív Párt kedden jelentette be törvényjavaslatát, amelynek értelmében havi járulékban részesülnének azok a családok, ahol a szülők visszamennek dolgozni a 2 éves gyermeknevelési szabadság lejárta előtt, és a kisgyereket a továbbiakban a nagyszülők gondozzák.

A törvényjavaslat a 11/2010-es sürgősségi rendeletét módosítaná, beépítve a nagyszülőket is bérezés szintjén a gyereknevelésbe. A Konzervatív Párt tagjai szerint egy ilyen rendelkezés megnövelné az országban a születések számát, helyrebillentve az utóbbi években felborult demográfiai egyensúlyt.

A kezdeményezők példának hozzák fel Bulgária esetét, ahol 2009-től érvényben van a „nagymama-segély”, ami lehetővé teszi, hogy havi 123 euró bért kapjanak a nagyszülők addig, amíg az általuk gondozott unoka betölti a harmadik életévét. Magyarországon a gyerek három éves koráig kapnak havi 107 eurónak megfelelő összeget a családok, sérült gyerekek esetében ez tíz éves korig terjed.

Kimaradt?