Megrongálódott a Mátyás-szoborcsoport egyik eleme

Enyhén megrongálódott a kolozsvári Mátyás-szoborcsoporthoz tartozó egyik bronz zászló rúdja. „Feltehetően a talapzatra fényképezkedni felmászó turisták álltak rá, és ennek a következménye a repedés" – nyilatkozta az MTI-nek Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere. Hozzátette, felvették már a kapcsolatot azzal a céggel, amelyik 2009-2010-ben a szobor restaurálását végezte.

A szükségessé vált javítás költségeit a polgármesteri hivatal állja. Horváth Anna elmondta, elsősorban a főtéri tömegrendezvények idején nehéz biztosítani, hogy ne másszanak fel a talapzatra, ezért elhatározták, hogy valamennyi főtéri rendezvény idejére korlátokkal veszik körül a szoborcsoportot.Untitled-1

A Fadrusz János által készített, 1902-ben felavatott szoborcsoport központi alakja a lóháton ülő Mátyás király, lábainál pedig a fekete sereg hadvezérei, Magyar Balázs, Kinizsi Pál, Báthory István és Szapolyai István alakjai állnak megdöntött zászlókkal a kezükben. A jobboldali Szapolyai István lábánál a földön is hever egy zászló, ennek a lándzsás hegye tört le. A bronzzászló letört része lehajlott, de nem vált el a zászlórúdtól.Untitled-2

Az alpolgármester azt is megjegyezte, tárgyalásokat kezdeményezett a műemlékvédelmi hatóság illetékeseivel, hogy a szoborcsoportot körülvevő gyepszőnyeget virágágyásokra cseréljék. „A gyep nem működik védő akadályként a szobor körül, szinte arra készteti a látogatókat, hogy rálépjenek, és közelebb menjenek a szobor alakjaihoz" – magyarázta az alpolgármester. Hozzátette, rögztett kerítést vagy bokorsövényt azért nem tehetnek, mert az megváltoztatná a látványt, ehhez pedig a műemlékvédők nem járulnak hozzá.

A Mátyás-szoborcsoportot két éve, 2011 áprilisában avatták fel újra, miután a román és a magyar állam közös finanszírozásával felújították Fadrusz János.

Kimaradt?