Felszámolnák a kincses város melletti Dallast

Hosszútávú, fenntartható, a társadalmi beilleszkedést elősegítő beavatkozásokkal szándékozza a kolozsvári Polgármesteri Hivatal felszámolni a Dallas nével elhíresült, nagyrészt romák által lakott pataréti illegális telepet. A keddi tanácsülés napirendi pontjai között hat határozattervezet is szerepel, amely a hátrányos helyzetű közösségek társadalmi integrációját segítené. A támakörben 2011-ben a kolozsvári Polgármesteri Hivatal egyezményt írt alá az ENSZ Fejlesztési Alappal.dallas-cluj

Az első integrációs projektet a Regionális Operatív Program finanszírozza, célja pedig a munkahelyteremtés, szociális/sürgősségi lakások, és specifikus szociális szolgáltatások biztosítása, elősegítve ezáltal a Patarétre kiszorult családok társadalmi beilleszkedését Kolozsváron.

A munkahelyteremtő projekt célja egy, a szeméttelep közelében létrehozandó ipari csarnok létrehozása, amely két, a hulladékgyűjtés és feldolgozás területén aktív kis- és középvállalkozásnak biztosít helyet kedvezményesen. Ennek fejében a vállalkozóknak pataréti munkásokat kell alkalmazniuk (összesen 10 személyt).

A szociális/sürgősségi lakásokat biztosító projekt révén a városháza összesen három önkormányzati tulajdonban levő ingatlant tud felújítani, kialakítva 11 lakást, amelyet a társadalmi beilleszkedési programban résztvevő pataréti családoknak adna bérbe.Patarat

A szociális központot létrehozó projekt célja olyan társadalmi beilleszkedést elősegítő, komplex szolgáltatások biztosítása, amelyek lehetővé teszik a mélyszegénységben, szűkös erőforrásokkal rendelkező családok munkaerőpiaci beilleszkedését, valamint oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz való hozzáférését.

A pataréti telep felszámolása pilot projektnek minősül Romániában, illetve az egész régióban, mivel itt a beavatkozások a lakhatási, alkalmazási, okatási és egészségügyi ellátási szükségleteket egyidejűleg célozzák, egymásra épülve, egymást kiegészítve és támogatva.

Kimaradt?