Késve, de elfogadták Szatmárnémeti költségvetését

Ha megkésve is, de hétfőtől van költségvetése Szatmárnémetinek. A büdzséről eredetileg múlt csütörtökön kellett volna szavaznia a helyi tanácsnak, ám ez két USL-es tanácsos hiányzása miatt elmaradt.

A múlt héten előterjesztett tervezetet az RMDSZ-frakció elfogadhatatlannak tartotta, érvelésük szerint abból sok hátránya származott volna a városnak és a helyi magyarságnak. A Dorel Coica polgármester csapata által kidolgozott költségvetés ugyanis a beruházások és a gazdasági tevékenység kárára túl sok pénzt irányzott elő a városháza működésére, másrészt a magyar kulturális tevékenységet majdnem lenullázta.

Pataki Csaba szenátor, Kereskényi Gábor és Erdei D. István képviselő és a polgármestertől a prefektusig minden követ megmozgatott, hogy a hétfői délutáni tanácsülés elé már más, sokkal reálisabb számok kerüljenek. Így is történt. Az új előterjesztést, egy tartózkodással, már a városi tanács RMDSZ-es frakciója is megszavazta.mask

Maskulik Csaba frakcióvezető kérdésünkre elmondta, ez a költségvetés sem olyan, mint amilyen lehetne, még mindig sok pénzt költene a hivatal működésére (amit nehezebb ellenőrizni) és a lehetségesnél jóval kevesebbet beruházásokra. Mindazonáltal a magyar közösség számára fontos területen sikerült több pénzt előirányozni. Így most már nincsenek veszélyben az olyan fontos kulturális rendezvények, mint a Partiumi Magyar Napok vagy az Ilyés Gyula polgármestersége alatt felfuttatott Sorompó nélkül nevű nemzetközi színházi fesztivál.

A katolikus egyház Caritas szociális segélyszervezete jóval kevesebb pénzt kapott, mint a múlt évben (akkor 517 ezer lejt, most pedig mindössze 124 ezret), de a tanácsosok úgy döntöttek, hogy ezt az összeget még az év folyamán kiegészítik.

Kimaradt?