Ki szervezhet idén osztálykirándulásokat?

Egyelőre nem kell attól tartani, hogy az iskolakirándulásokat turisztikai cégek szervezik – tudtuk meg Király Andrástól. Az oktatási államtitkárt a tavaszi vakáció első napján arról az egyezményről kérdeztük, amelyet még tavaly decemberében kötött az oktatási minisztérium az Országos Turisztikai Szövetséggel. Ennek értelmében ezentúl csakis turisztikai irodák szervezésében utazhatnak többnapos iskolakirándulásra a tanulók.

Még nincs módeszertan

„Az egyezmény Ecaterina Andronescu volt miniszter ötlete volt, amit határozatban rögzítettek, de módszertani alkalmazása nincs" – magyarázta az államtitkár. Tájékoztatása szerint az elképzelés az volt, hogy egyrészt a vendéglátóipari szakközépiskolák tanulói szakmai gyakorlaton vehessenek részt, másrészt a többnapos kirándulások megszervezését – ami szállást és speciális programokat feltételez – az arra illetékes szakmai partnerek végezzék, és ne a tanárok. Ez a szándék szerint szavatolta volna a gyermekek biztonságát és ellátásuk minőségét a szünidei kirándulásokon.

Bár a tavaszi szünidő elkezdődött és sűrűsödnek az iskolai többnapos kirándulások, a minisztérium egyelőre nem foglalkozik a tavaly decemberi megállapodás érvényesítésével. „A tanárok, pedagógusok továbbra is vihetik kirándulni a gyerekeket oktatás-nevelés vagy egyszerűen kikapcsolódás céljából" – szögezte le Király.

Szigorú szabályok

Az osztálykirándulást most is szigorú szabályok betartásával lehet csak megszervezni – tudtuk meg Barabás Miklós osztályfőnöktől, aki évek óta kirándul a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumba járó tanítványaival. A rendszeres természetjáró tanár elsorolta: szükséges a tanfelügyelőség engedélye, az iskola vezetőségének is bele kell egyeznie, valamint a szülőkkel is egyeztetni kell, megbeszélni mindent a legapróbb részletekig.

Osztálykiránduláson arra is figyelnek a pedagógusok, hogy a gyerekek egyenek, rendszeresen tisztálkodjanak, megfelelően öltözködjenek, a szennyes ruhát leváltsák, nagyjából mindenre, ami a szülők feladata otthon – magyarázta a pedagógus, felvetve a kérdést, hogy vajon egy utazási iroda képes lesz ellátni ezeket a feladatokat?kirandulas2

„Ha komolytalan a pedagógus vagy hiányos a szervezés, a szülők nem engedik el vele a gyerekeiket" – összegezte Barabás, aki sok más pedagógus kollegájával együtt attól tart, legalább 30-40 százalékkal emelkednének a költségek, ha utazási iroda szervezi a kirándulásokat.

Nem a pecsétek és aláírások számától függ a táborozó gyermek biztonsága, állítja Bartolf Hedwig Hargita megyei főtanfelügyelő. A gyerekek biztonságáról elmondta, hogy még a legszigorúbb szabályok mellett is történhet baj, mert a gyermekeket nehéz fegyelmezni. „Ha turisztikai hivatal szervezi az eseményt, akkor mitől lesz kevesebb esélye annak, hogy Isten őrizz, egy gyerek kiessen az ablakon?" – vetette fel a tanfelügyelő.

A pedagógus tapasztalata alapján nem lehet azt kizárni, hogy például éjjel kettőkor, amikor egy gyereknek normális körülmények között aludnia kellene, akkor egyesek „mászkálnak, hülyéskednek, netalán fogyasztanak is valamit titokban". Szerinte attól, hogy a turisztikai hivatal szervezi a táborokat, még nem lesznek biztonságosabbak az iskolai kirándulások.

A turisztikai cégek üdvözölnék

Jó, ha a szakmai dolgokat szakértőkre bízzák az utaztatás területén is, véli Bánffy Béla, az egyik kolozsvári turisztikai iroda vezetője. Szerinte a szervezett utazással kapcsolatban felmerülő kérdésekben csak pozitív adalékot hozhatna az iskolai kirándulások esetében is egy szakmai céggel való együttműködés.kirandulas

„Úgy, ahogy az utaztató nem vállalhat oktatási-nevelési feladatokat, a tanárokat sem kellene megterhelni az utazások szervezésével, az olcsóbb és jobb lehetőségek felkutatásával" – fogalmazott Bánffy. Szerinte egy harmonikus, biztonságos és minőségi légkör alakulhatna ki az iskolakirándulások alkalmával, ha a szervezéssel turisztikai cég, a hasznos időtöltéssel pedig pedagógus foglalkozna. Hozzátette, az Országos Turisztikai Szövetség, amelynek tagja, semmilyen formában nem értesítette még a céget az új programokról.

Kimaradt?