Kőolajszármazék szennyezi Csíkszeredát

Több tonna kőolajszármazék ömlött ki csütörtökön a csíkszeredai Hamerock Metall korábbi telephelyén. Az egykori fémfeldolgozó vállalat területén néhány munkás használaton kívüli olajciszternákat kezdett el darabolni, feltehetően azért, hogy ócskavasként értékesítsék, a bennük lévő kőolajat pedig a földre szivattyúzták.

kornyezetszennyezesA környezetőrséget egyik szomszéd riasztotta, miután a kőolajszármazék meggyulladt és füsttel lepte be a Sas utcát. A Hargita Megyei Környezetvédelmi Őrség vezetője, David Melinte Georgeta Gabriela a maszol.ro-nak elmondta, csütörtökön a bejelentést követően kiszálltak a helyszínre, azonban a területre nem sikerült bejutniuk, mivel ehhez nincs engedélyük, így az okozott károkat sem tudják egyelőre felbecsülni. „A mai nap folyamán felvesszük a kapcsolatot a megyei ügyészséggel annak érdekében, hogy lássuk, milyen további lépéseket tehetünk, ugyanis az ügyészség végzése nélkül senkinek nem áll módjában a területre behatolni, anélkül pedig kárfelmérést sem végezhetünk" – fogalmazott az intézményvezető.

A tartályokat feltehetően napok óta darabolják, ugyanis a füst már három napja belepte az utcát, a kiömlött kőolajszármazék az elmúlt napok esőzései következtében beszivárgott a talajba és könnyen az Olt folyóba is bekerülhet.

Kimaradt?