Winkler: drámai méreteket öltött a munkanélküliség

Ijesztő számadatokat ismertetett Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője dévai sajtótájékoztatóján: az Eurostat adatai szerint 19 millió munkanélkülit tartanak számon az euró-övezetben, az Európai Unió tagállamaiban pedig összesen 26,3 millió személy van állás nélkül. 5,6 millió európai munkanélküli 25 év alatt van, olyan fiatal, aki nem vesz részt oktatásban, akinek nincs munkahelye.

A romániai statisztikák szerint a munkanélküliség aránya 6,7 százalék, azonban jóval nagyobb lehet az állástalanok száma. “Korábban a fogadóórákra érkezők visszaszolgáltatással vagy nyugdíjjal kapcsolatos kéréssel fordultak hozzánk, most viszont a legtöbben ahhoz kérnek segítséget, hogy munkahelyet találjanak, és van köztük 25 év alatti fiatal, de 50 év feletti személy is” – osztotta meg saját tapasztalatait Winkler.

winkler

A képviselő úgy véli, hogy nem csak a válság miatt nőtt meg ennyire a munkanélküliség aránya az Európai Unióban, hanem annak is köszönhető, hogy az európai gazdaságok ipartalanítódtak, ugyanakkor a fiatalok szakképzése is hibás irányt vett. Szerinte az lenne jó, ha a kormányzati kezdeményezések az ország újraiparosítását céloznák, és reméli, hogy ez a törekvés a felsőoktatási intézmények képzési kínálatában is visszaköszön.

Az Európai Ifjúsági Garancia program célja biztosítani azt, hogy a munkanélküli fiatalok rövid időn belül munkához vagy képzéshez jussanak, és ez  minél hamarabb elérhető kell hogy legyen Romániában is - véli Winkler.

Az elképzelések szerint a program segítene azoknak a 25 év alatti fiataloknak, akik elveszítik a munkahelyüket vagy az iskola befejezése után nem találnak munkát, hogy négy hónapon belül megfelelő állásajánlatot kaphassanak, illetve további oktatásban, tanulószerződéses gyakorlati képzésben vagy gyakornoki képzésben részesülhessenek. Az elkövetkező időszakban az Európai Bizottságnak döntést kell hoznia a program anyagi fedezetével és működtetésével kapcsolatosan, meg kell állapítania a megpályázható keretösszeget.

Az EP-képviselő hozzátetette, az ifjúsági garancia válasz a romló európai ifjúsági munkanélküliségi helyzetre, vagyis arra, hogy egyre több az olyan fiatal Európában, akinek nincs munkája és nem vesz részt oktatásban vagy képzésben sem. 

Kimaradt?