Szigorítanák a közúti kihágások büntetését

Szigorúbb büntetéseket javasol a KRESZ módosításában a belügyminisztérium, a tervezetet közvitára bocsátották – írja a HotNews.

Ittas vezetés esetén például 120 napra függesztenék fel a gépkocsivezetői jogosítványt, hasonlóképp akkor is, ha a vezető nem ad előnyt a gyalogosnak, vagy ha 60 kilométeres óránkénti sebességgel meghaladja az érvényes sebességkorlátozást. Az engedély felfüggesztése mellé a legmagasabb pénzbírságok társulnának: 1575 és 7500 lej között. Ez azt jelenti, 21 és 100 közötti büntetőpontot kapna kihágásáért a gépkocsivezető.

A jelenleg érvényben lévő KRESZ ennél elnézőbb, a gyalogosoknak járó előny be nem tartásáért például csupán 30 napos felfüggesztés jár és 300-375 lej közötti pénzbírság, ittas vezetésért pedig 90 napos engedély-felfüggesztés és 675-1500 lej közötti bírság.amenzi

Azoknak a sofőröknek, akik külföldön bejegyzett autót vezetnek, írásos igazolással kell bizonyítaniuk a jármű származását és az autó tulajdonosa által kibocsátott meghatalmazást, a dokumentumhoz a román nyelvű, hitelesített fordítást is csatolni kell. A meghatalmazás nem szólhat hosszabb időre, mint 30 naptári nap. Ezek hiányára vonatkozó büntetésjavaslat 450 és 600 lej közötti pénzbírság abban az esetben, ha a gépkocsivezető nem rendelkezik a szükséges iratokkal és 675 és 1500 lej közötti bírság, ha a meghatalmazás ideje lejárt.

Ugyanakkor nem vonatkozik a rendelkezés azokra a személyekre, akiknek a neve szerepel a jármű irataiban illetve ezek rokonaira és alkalmazottaira, továbbá akik nemzetközi személy- vagy teherszállítással foglalkoznak, de a bérelt vagy leasingelt járművek vezetőire sem.

Kimaradt?