Másodfokú árvízriadó az ország nyolc megyéjében

Csütörtök este 20 óráig meghosszabbította az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet a másodfokú, narancssárga jelzésű árvízriadót Szatmár, Hunyad, Krassó-Szörény, Temes, Mehedinţi, Vâlcea, Olt és Dolj megyékre.

Szerda reggel 6 órától csütörtök este 20 óráig másodfokú árvízriadó lesz érvényes a következő folyók medencéjében: Temes felső folyása, Berzava, Moravica, Krassó, Néra, Cserna (Hunyad, Krassó-Szörény és Temes megyék), a Zsil felső és középső folyásán, Hunyad, Gorj, Mehedinţi és Dolj megyei mellékfolyóin, illetve az Olt középső és alsó folyásának Gorj, Vâlcea és Olt megyei mellékfolyóin.
A narancssárga jelzésű árvízriadó azt jelenti, hogy a folyók szintje elérheti a másodfokú készültségi szintet, és az áradat kiönthet a folyómederből.

Az intézet tájékoztat még, hogy szintén csütörtök este 20 óráig érvényben marad a sárga jelzésű – hamradfokú – árvízriadó a következő folyók hidrográfiai medencéjében: Túr, Kraszna (Szatmár és Szilágy megye), Berettyó, Fekete-Körös, Fehér-Körös (Szilágy, Bihar, Kolozs, Arad és Hunyad megye) és az Ó-Béga (Temes megye).ar

A harmadfokú riadó érvényes csütörtök este 20 óráig a következő folyók medencéjében is: Visó, Iza, Lápos (Máramaros megye), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód megye), Aranyos (Fehér és Kolozs megye), Strigy és a Maros Hunyad megyei mellékfolyói, Béga, a Temes középső és alsó folyása (Temes megye), a Zsil alsó folyása (Dolj megye), az Argeş felső folyása, illetve Argeş és Dâmboviţa megyei mellékfolyói, a Ialomiţa felső folyása és a Prahova (Dâmboviţa, Prahova megyék), a Bodza (Buzău) felső folyása, illetve Kovászna és Buzău megyei mellékfolyói.

Szintén csütörtök este 20 óráig érvényben marad a Dunára kiadott sárga jelzésű riadó, amely a Bechet és Tulcea közötti szakaszra vonatkozik, és Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Konstanca és Tulcea megyéket érinti.

A hatóságok figyelmeztetnek, amíg az árvízveszély tart, ne igyunk a kutak vizéből. Mivel több száz hektár szántóterület és legelő került víz alá az ország nyugati felében, a felgyűlt vízmennyiség megváltoztatja a talajvizek minőségét. Az elárasztott területeken szivattyúkkal próbálják kiszabadítani az udvarokat a víz fogságából. Az érintett megyékben a hatóság biztosítja a lakosság számára a palackozott ivóvizet.

Kimaradt?