Tejpor nélkül maradtak a csecsemők áprilisban

Április elsejétől kezdődően országszerte gondot okoz a csecsemőknek szánt ingyenes tejpor kiosztása. Az Egészségügyi Minisztériumnak a megyékre leosztott költségvetése márciussal befejeződött, és mivel a támogatott programok között szerepel az ingyenes tejpor is, egyelőre ez is szünetel.

A minisztérium honlapján a napokban megjelent átiratban arról tájékoztat a tárca, hogy március 31-ig a 2012-es költségvetési keretek között folyósították a programban szükséges tejporra való keretet, de április 1-től sem lesz fennakadás, ugyanis létezik törvényes és pénzügyi keret ennek lebonyolítására. Ennek ellenére a megyei hatóságok tejpor, keret és rendelkezés nélkül maradtak április elején.cumisuveg-csecsemo

Tovább növeli a bizonytalanságot az, hogy a tárca áprilistól át akarja szervezni a megyei közegészségügyi hatóságokat, így nem tudni, a tejporra vonatkozó közbeszerzést központilag fogják megszervezni, vagy helyi szinten. A minisztériumtól semmilyen tájékoztatás nem érkezett a megyei közegészségügyi hatóságokhoz.

A 2001-ben elfogadott 321-es számú törvény értelmében egyéves korig minden csecsemő jogosult a kedvezményre, ha az édesanyának nincs elegendő teje, valamilyen betegsége van, vagy egyáltalán nem tud szoptatni. Azt, hogy egy anyának van-e teje, és tud-e szoptatni vagy sem, a családorvos határozza meg, majd felírja a receptet, amellyel ki lehet venni az ingyenes tejport.

A csíkszeredai H. Károly lapunknak elmondta, hét és fél hónapos kislánya fele-fele arányban fogyaszt anyatejet és tejporból készült tejet, mivel az anyukának kezdettől nagyon kevés volt a teje. Ők nem veszik ki az ingyenes tejport, mivel a kislány szervezete csak kétféle tejport fogad el, a többitől kiütése van, az ingyentejpor pedig nem választható, hanem amit ad a hivatal, azt kell hazavinni. Egy kilós doboz tejpor átlagban 50 lejbe kerül, a gyerek étvágyától függően ez tíz napig-két hétig elegendő.

Kimaradt?