Influenza: Hargita megyébe is eljutott a vírus, felfüggesztik a beteglátogatást

Három influenzás megbetegedést igazoltak Hargita megyében, a pácienseket a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Fertőző Osztályán kezelik – tudta meg az Agerpres a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetőjétől.

Tar Gyöngyi tájékoztatása szerint szerdán két B típusú és egy A típusú influenzavírust igazoltak két férfi és egy nő szervezetében, mindhárman 55 év felettiek.

Konrád Judit kórházmenedzser elmondta, a csíkszeredai sürgősségi kórház Fertőző Osztályán kezelik a betegeket, állapotuk javul. Emellett két másik személy influenzás megbetegedésére is gyanakodnak, egyelőre várják a vizsgálatok eredményét. Hozzátette, egyikőjük sincs beoltva grippé ellen.

Felfüggesztik a beteglátogatást

A román hírügynökség által közölt adatok szerint a múlt héten, azaz január 7–13. között 724 felső légúti fertőzést és 58 tüdőgyulladást igazoltak Hargita megyében, közülük 19 személyt kórházban kezelnek. Ez közel kétszerese az év első hetében (január 1. és 6. között) igazolt megbetegedéseknek (389 légúti fertőzés, 29 tüdőgyulladás), viszont hozzáteszik, hogy ez a szám nem tükrözi a valóságot, mivel az új év első napjaiban több családorvos nem teljesített szolgálatot.

Konrád Judit kórházmenedzser közölte: mindaddig, amíg a fertőzések száma nem csökken, felfüggesztik a beteglátogatást a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban.

A Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője szerint csak úgy kerülhető el az influenzajárvány, ha minél többen beoltják magukat a vírus ellen. Adatai szerint a Hargita megye rendelkezésére álló 6 600 oltóanyagot eljuttaták a háziorvosokhoz, és a nagy részüket be is adták a lakosságnak.  

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) legfrissebb összesítése szerint eddig kilencre nőtt az idei szezonban influenzában meghalt személyek száma.

(Címlapfotó forrása: formaremedicala.ro

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?