Megmozdulás a marosvásárhelyi tűzcsapokért

Civil összefogást kezdeményezett a vasarhely.ro című internetes újság Marosvásárhelyen az egykor Bernády György polgármestersége idején, 1907-ben felszerelt öntöttvas tűzcsapokért. A korabeli városképhez hozzátartozó tűzcsapok megszüntetését szeretnék megakadályozni azzal a beadvánnyal is, amelyet csütörtök délelőtt nyújtottak be a polgármesteri hivatalba.WP 000090

Orbán János, a vasarhely.ro főszerkesztője és Farkas István újságíró, Claudiu Maiornak, a polgármester személyi tanácsadójának adta át a beadványt, aki elmondta, hogy nem tudott sem a tűzcsapok létezéséről, sem arról, hogy ezeket fokozatosan eltüntetik a város utcáiról.

Maior arra kérte a beadvány szerzőit és aláíróit, hogy nyújtsanak be a hivatalba egy pontos listát ezekről és intézkedni fognak a védelmükről.

Orbán János a maszol.ro-nak elmondta, valamikor március elején jelezték az olvasók, hogy a Bernády-korabeli öntöttvas tűzcsapokat folyamatosan tünteti el a vízszolgáltató vállalat a város utcáiról. „Úgy gondoljuk, ahogy mások is, hogy ezek nem régi kacatok, hanem egyrészt ipartörténeti emlékek, másrészt szervesen hozzátartoznak a városképhez, illetve a marosvásárhelyiek lelkéhez is közel állnak" – magyarázta a főszerkesztő.tuzcsapok erdekeben beadvany ae 01

A beadvány átadásán részt vett Gagyi József docens, a Sapientia tanára is, aki ugyancsak a város arculatának a megváltoztatásától tartva, támogatja a kezdeményezést. Az egyetemi tanár 2008-ban indítványozta tanítványaival a tűzcsapok leltározását. Akkor harminckettőt vettek nyilvántartásba, amelyeknek egy része mára eltűnt, részben úgy, hogy fémtolvajok vágták le, részben pedig az utak és járdák rendezésénél a munkálatokat végzők számolták fel.

Kimaradt?