Több fát találtak a Schweighofer udvarán, mint ami papíron szerepelt

A Kovászna megyei rendőrség ellenőrzése során több mint 500 köbméter farönköt talált a Holzindustrie Schweighofer fafeldolgozó rétyi üzemében, amiről az osztrák cégnek nem volt hivatalos dokumentuma.

A Kovászna megyei rendőrség számolt be az esetről anélkül, hogy közleményükben a vállalkozás nevét említették volna, azonban a helyi román napilap, az Observatorul de Covasna megkeresésére a cég elismerte, hogy Rétyen volt ellenőrzés a múlt héten.

A rendőrség tájékoztatása szerint múlt héten 513 köbméter fenyőrönköt találtak egy cég raktáraiban, amelynek az eredetét nem tudták hivatalos dokumentumokkal igazolni. A 171 ezer lej értékű fát lefoglalták, és a céget 10 ezer lejre megbírságolták.

A Schweighofer azzal védekezik, hogy nekik korszerűbb mérőeszközeik vannak, mint a beszállítóiknak, innen származik a különbség. Magyarázatuk szerint a rétyi fafeldolgozónál talált különbözet abból adódik, hogy a gyárnál korszerű, lézeres mérőműszerekkel sokkal pontosabban lemérik a beérkező rönköket, mint ahogyan teszik a beszállítóik az erdőn.

Ezek mérései bár törvényesek, de pontatlanok, viszont ezeket az adatokat tüntetik fel az erdőn kiállított kísérő dokumentumokon. A Schweighofer természetesnek tartja, hogy a mérésekben vannak eltérések, ám a különböztet jelentik ezért „abszurdnak” tarják, hogy ezért büntetik őket.

Kapcsolódók

Kimaradt?