Geológiai kutatás okozhatott földrengést Temesváron

A Temes megyei önkormányzat szerdai plenáris ülésén felvetődött a kérdés, vajon létezik összefüggés lehet a keddi, temesvári földrengés és az utóbbi időben beindult palagáz-kutatások között, amelyek során robbantásokat hajtanak végre a geológusok, írja a nyugatijelen.

Kedden délután ugyanis a Richter skálán 2,8 fok erősségű földrengés rázta meg Temesvár környékét, a rengés a városban is érezhető volt.

Titu Bojin megyei elnök szerint nem a palagáz-kutatások okozták a földrengést, mert a kutatásokat a megyei tanács kérésére a múlt héten leállították. „A múlt héten elrendeltem a palagáz-kutatások leállítását. A szóbeli felszólításra nem reagáltak, de miután írásban kértük a kutatások leállítását, eleget tettek a kérésnek. A földrengést nem a palagáz-kutatások okozták, de a geológiai kutatásokat törvényesíteni kell" – fejtette ki a megyei elnök az önkormányzat ülésén.

Környezetvédők az év elején jelezték, hogy a palagáz-kitermelés esetleges beindulása Temes megyében veszélyeztetné a talajvíz rétegeit, sőt, akár földrengéseket is okozhat. Az egyik feltételezett palagáz-lelőhely Buziásfürdő környékén van, ahol szerintük az ásványvíz gyártását sodorná veszélybe a palagáz kitermelése.

Kimaradt?