Megjelent az iskolai beiratkozás módszertana

Megjelent a Hivatalos Közlönyben az előkészítő osztályokba történő beiratkozás módszertana. A beiratkozási módszertan tavalyhoz képest néhány változást tartalmaz, ezek egyik legfontosabbika, hogy a szülők idén már előre egyeztetett időpont alapján is beírathatják gyerekeiket a tanintézetekbe. Fontos tudni, hogy telefonon, illetve személyesen már most kérhetnek időpontot az április másodikán kezdődő beiratkozási időszakra.

További újdonság, hogy az Iskola másként elnevezésű héten, április 1-5. között valamennyi tanintézetben, ahol előkészítő osztály működik, sor kerül a Nyílt kapuk napjára, amelyen részt vehetnek a szülők, de azok a pedagógusok is jelen lesznek, akik az előkészítő osztályokban tanítanak vagy tanítani fognak a 2013–2014-es tanévben.scoala29inscrieri-1332256151

Az előkészítő osztályba és az első osztályba is április 2-22. között zajlik a beiratkozás első szakasza. Ekkor a tanintézmények körzetében élő gyerekeket írják be. A körzet vidéki óvoda vagy iskola esetén az adott települést jelenti, városon pedig a tanintézmények körül előzetesen megállapított területeket. Az oktatási tárca által kiadott szabályok szerint ugyanis április 23-án az erre szolgáló központi számítógépes program segítségével először elosztják az iskolák helyeire a körzetből beiratkozott gyerekeket. Ezután április 24. és 26. között az üresen maradt helyekre a szülők kérései és az iskola beiratkozási bizottságának döntése alapján beírják a más körzetekből származó gyerekeket.

A harmadik életévüket szeptember elsejéig betöltő gyerekek óvodába való beíratásának első szakasza április 2-12. között történik, a második szakasz április 17-26. között lesz, ekkor a szabadon maradt helyekre be lehet írni előbb az ugyanazon település más körzetében élő gyerekeket, majd a más településről származókat is. A tanfelügyelőségek honlapján április 30-án közzéteszik a végleges beiratkozási listát.

Az ötödik osztályba iratkozás is ebben az időszakban zajlik, hasonló feltételek mellett.

Kimaradt?