Újabb kötetben vették górcső alá az erdélyi magyarokat

Romániai magyarokról, kisebbségi jogokról, érdekérvényesítéséről született újabb, átfogó helyzetképet nyújtó kötet. A kolozsvári kutatók Unequal Accommodation of Minority Rights: Hungarians in Transylvania című angol nyelven szerkesztett munkáját egy nemzetközi konferencia keretében mutatták be csütörtökön a kolozsvári Sapientián.

Kiss Tamás, Toró Tibor, Székely István-Gergő, Bárdi Nándor és Horváth István tanulmánykötetét a Babeș–Bolyai Tudományegyetem szociológia tanszékének oktatója, Irina Culic és Vizi Balázs, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa méltatta.

Egyedi monográfiaként jellemezte Vizi, amely számos szempontból elemzi a romániai magyarság helyzetét. Érdemesnek tartaná, hogy az országban élő más kisebbségeket is ilyen módon górcső alá vegyenek, tette hozzá.

A kötetben, amelyhez a felsoroltak mellett Kiss Dénes, Csata Zsombor és Papp Z. Attila is hozzájárult, tanulmányok sora részletezi az erdélyi magyarok oktatási rendszerét, vallási életét, nyelvhasználatát, médiafogyasztását, társadalmi és demográfiai folyamatait. Szó esik még a többség-kisebbség viszonyáról, érdekérvényesítésről, az RMDSZ és a civil szervezetek szerepéről és viszonyáról.

A könyvbemutatón egyebek mellett elhangzott: olyan konkrét helyzeteket is megvizsgáltak, amikor a többnyelvű táblák kihelyezése vita tárgyát képezte egy adott településen, és megnézték, milyen formális és informális alkudozások történtek e téren, melyik hozott eredményt, és hogyan.

A szerzők arra is rámutattak: politikai alkudozásokról és az intézményesen fenntartott etnikai párhuzamosságról is értekeznek tanulmányaikban.

A Nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok – Sapientia EMTE által szervezett #Challenges100 nemzetközi konferencia pénteki programját itt böngészheti

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?