Hivatalos: létrejön a romániai magyar pedagógus-továbbképző központ

Elfogadta csütörtöki ülésén a kormány a romániai magyar pedagógus-továbbképző központ létrehozásáról szóló kormányhatározatot. Az új intézmény magyar pedagógusok számára biztosít szakmai fejlődési lehetőséget anyanyelvükön.

„Jó hír ez számunkra: pedagógusaink régóta várják ennek az intézménynek a beindítását, amely egyben egy újabb lépést is jelent afelé, hogy a bennünket érintő kérdésekről önállóan dönthessünk” – hangsúlyozta Kelemen Hunor csütörtökön Segesváron.

A szövetségi elnök emlékeztetett: a 2011-ben elfogadott oktatási törvény közel hét éve biztosít lehetőséget kisebbségi továbbképző központok létrehozására. Az RMDSZ javaslatára három éve folyamatosan anyagi forrást is sikerül elkülöníteni a magyar intézményre a román költségvetésből, az állami bürokrácia azonban mindmáig ellehetetlenítette ezt a kezdeményezést.

„Egy három éve zajló küzdelem végére került ma pont. Egy olyan 15 fős központ létrehozásáról döntött a kormány, amely a magyar oktatás minőségi javítását szolgálja. A mi feladatunk olyan lehetőségeket teremteni, amelyek szakmai előmenetelükben segítik a magyar pedagógusokat, a magyar gyermekeknek pedig versenyképes tudást biztosítanak a magyar iskolában” – tette hozzá az RMDSZ elnöke.

Rámutatott arra is: ez a parlamenti együttműködési megállapodás konkrét eredménye, a szövetség régi prioritása, ezért külön öröm, hogy erre a hatalmas előrelépésre a Magyar Szórvány Napján került sor.

A következő időszakban további adminisztratív teendők következnek, ezekről az RMDSZ időben tájékoztatja a sajtó képviselőit – összegzett Kelemen Hunor, aki köszönetet mondott a kisebbségi oktatásért felelős államtitkár és az RMDSZ parlamenti oktatási szakpolitikusai összehangolt munkájának.

(Címoldalas illusztráció forrás: ubbcluj.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?