5. osztályos gyerekek számára indult ingyenes egészségügyi szűrőprogram Kolozsváron

A civilizációs betegségek, és kiemelten a 2-es típusú diabétesz kialakulása által veszélyeztetett 5. osztályos gyerekek beazonosítására indított szűrőprogramot Kolozsváron a Medicover Egyesület. A programot, amely az înCerc elnevezést kapta, november 13-án, Kolozsváron mutatták be a Medicover Egyesület munkatársai – írja a közlemény.

A kolozsvári önkormányzat mellett a Kolozs Megyei Főtanfelügyelőség, a Romániai Diabétesz Társaság, a Kóros Elhízás Tanulmányozásáért Romániai Egyesület, illetve a Medicover és a Synevo egészségügyi szolgáltatók is partnerei a kezdeményezésnek. A partnerség megkötését Kolozsvár Polgármesteri Hivatala részéről Oláh Emese RMDSZ-es alpolgármester szorgalmazta.

A sajtótájékoztatón Oláh Emese üdvözölte a kezdeményezést. Elmondta, Kolozsvár önkormányzata az embereket, a kolozsvári lakosokat szolgálja, az ő jól-létük feltételeinek megteremtése prioritás. A nem megfelelő táplálkozás és a mozgás hiánya vezet a civilizációs betegségek kialakulásához, éppen ezért mentalitásváltásra van szükség, amelyet már a gyerekek körében el kell kezdeni.

„Egy régi mondás szerint egy egész falura szükség van egy gyerek felneveléséhez. Ennek a programnak köszönhetően ez a népi bölcsesség most egy új formában kap aktualitást: a civil szféra, a hatóságok, az iskolák vezetői, pedagógusok, szülők, tehát szinte a teljes kolozsvári közösség összefogásával biztosítjuk azt, hogy gyerekeink a lehető legjobb feltételek között induljanak az életben” mondta az alpolgármester.

Az eseményen bemutatott kutatásból kiderült: először fordul elő a történelemben, hogy a gyerekek várható élettartama alulmúlhatja a szüleikét. A jelenség a 2000 után született generációt érintheti, ez pedig a civilizációs betegségek számlájára írható. A diabéteszt mára járványszintű betegségként tarthatjuk számon. Míg 1992-ben világszerte 100 millió embert érintett, ma már 425 millióan szenvednek tőle, az előrejelzések szerint a megbetegedések száma 2045-re megközelíti a 630 milliót.

Gabriela Roman, a Romániai Diabétesz Föderáció elnöke az înCerc program szakértői tanácsának tagja elmondta, a 2-es típusú cukorbetegség nemrég még a nagyszülők, majd a szülők betegségeként volt ismert, ma azonban a kór egyre több gyereket érint. Rámutatott, a diabétesz egy egészséges életmód kialakításával, megfelelő táplálkozással és testmozgással elkerülhető.

A szülőknek is felvilágosító kampányt kell tartani

A közleményből kiderül, a prevenciót szolgáló kétlépcsős program két éven keresztül zajlik, és összesen 42 kolozsvári iskola 5. osztályos diákját vonják be. A program ingyenes, a részvételhez szülői beleegyezés szükséges. Az első fázisban, amely októberben már elkezdődött és februárig tart, a gyerekek általános egészségi állapotát mérik fel: vérnyomást, testtömeg-indexet, magasságot, izomtömeget mérnek, testtartást vizsgálnak. Emellett szemvizsgálatot, lúdtalp-szűrést és állóképesség-próbát is tartalmaz a vizsgálat.

A program 2018 februárjától 2019 júliusáig tartó második fázisában azokkal a gyerekekkel dolgozik a négytagú, orvosból, dietetikusból, pszichológusból és testedzőből álló szakértői csapat, akik esetében fennáll a diabétesz kialakulásának veszélye. A gyerekek és szülők számára sporteseményeket is szerveznek majd. 

Valentin Claudiu Cuibus, a Kolozs Megyei Főtanfelügyelőség vezetője elmondta, a Medicover Egyesület  kezdeményezése egy nagyon fontos program, amelyet megérné országos szintre kiterjeszteni. Mentalitásváltásra van szükség, azonban nem elég csak a gyerekeket bevonni, a szülők körében is felvilágosító kampányt kell folytatni, ez a program pedig ezt a komponenst is tartalmazza.

A Medicover Egyesület szűrőprogramját Lengyelországban négy városban bonyolította le, Romániában pedig két városban, Ploieşti-en és Kolozsváron szervezi meg. A két romániai város kiválasztásakor szempont volt a hatóságok nyitottsága és a kór prevalenciája a lakosság körében. Romániában összesen 12 ezer gyereket vonnak be a programba, a második fázisban becslések szerint 3000 gyerek és családja részesül személyre szabott tanácsadásban és segítségben. Az „înCerc” programot a Gdanski Egyetem és a Medicover Alapítvány alkotta meg, Lengyelországban próbálták ki 2013-ban. 

 

 

 

Kimaradt?